Acasă Politica „Electoratul PNŢCD-ului a penalizat scandalurile şi disidenţele ultimilor patru ani”

„Electoratul PNŢCD-ului a penalizat scandalurile şi disidenţele ultimilor patru ani”

DISTRIBUIȚI

Marius Popovici despre rezultatele alegerilor locale:
Alegerile locale au trecut. PNŢCD nu a făcut la Timişoara – locul unde aveau cel mai mare număr de votanţi în trecut – un rezultat bun. Candidatul lor la primărie, Adrian Orza, s-a transformat din „CâştigătORZA” în “PierzătORZA”, fiind mult în spatele actualului primar, candidatul USL, Nicolae Robu. În Consiliul Judeţean Timiş nu au mai intrat, având o alianţă cu FDGR, sub sigla UPT – fiind necesare 7 procente pentru ca alianţele să poată fi prezente în consiliu – UPT a făcut puţin peste 5 la sută. În consiliul local, Uniunea pentru Timiş are 4 reprezentanţi. „Din punct de vedere al PNŢCD-ului românesc, alegerile locale din 2012 au fost, aşa cum era de aşteptat, o nouă decepţie. Părerea mea este că electoratul PNŢCD-ului a penalizat scandalurile şi disidenţele ultimilor patru ani, aceste evenimente negative din viaţa internă a partidului, dar şi lipsa partidului de pe scena politică şi mediatică a ţării a contribuit la scăderea puternică a PNŢCD-ului. Totuşi, aş face o comparaţie cu momentul 1996, când PNŢCD a devenit principala forţă politică a ţării şi pe valul simpatiei puternice pentru seniorul Corneliu Coposu, la care aş adăuga un electorat poate mai simpatizant al unor idei creştin-democrate în România, şi datorită acţiunii dinamice a societăţii civile de acum 16 ani. În momentul de faţă, structura electoratului s-a schimbat mult, în sensul întineririi acestuia, dar comparativ cu 1996, când prezenţa la vot a depăşit 70 de procente, în 2012 aceasta a fost în mediul urban, care a votat PNŢCD-ul, de sub 50 de procente. Electoratul tânăr din România, mă gândesc la persoanele între 20 şi 40-45 de ani, a dovedit în ultimii ani calităţi profesionale şi manageriale excepţionale, dar o implicare politică şi civică modestă, lucru pe care l-aş dori schimbat, în sensul atragerii tineretului spre doctrina creştin-democrată”, spune Marius Popovici, vicepreşedinte PNŢCD la nivel naţional.

„Consider că migraţia politică parlamentară din România este cel mai mare flagel şi cea mai mare greşeală a clasei politice româneşti”
Popovici i-a condus şi pe ţărăniştii din Timiş o perioadă, acum câţiva ani, şi a fost la conducerea Consiliului Judeţean Timiş, din partea PNŢCD, timp de 12 ani. Acum, ţărăniştii nu mai au asemenea funcţii… „Mă gândesc la numărul extrem de mare de foşti demnitari PNŢCD, din perioada guvernării 1996-2000, care au binevoit să întoarcă spatele partidului, să migreze spre alte partide şi să ocupe funcţii importante în parlamentul român şi autorităţi locale de la toate nivelurile. Consider că migraţia politică parlamentară din România este cel mai mare flagel şi cea mai mare greşeală a clasei politice româneşti, argumentele mele fiind, în primul rând, instabilitatea politică ce se creează la nivel parlamentar datorită duplicităţii parlamentarilor, prin schimbarea permanentă a majorităţilor, iar al doilea argument este relativa stabilitate politică a aleşilor locali şi judeţeni, cărora li s-a interzis prin lege migraţia politică – aceştia fiind obligaţi să-şi dea demisia în momentul schimbării partidului”, spune Popovici.

„În PNŢCD, întotdeauna a lipsit disciplina şi fermitatea din alte partide româneşti”
Popovici este un „neamţ” în gândire şi comportament. De altfel, a şi avut şi mai are relaţii multe cu Germania şi Austria. De aceea, ţărănistul crede că ar trebui să ne uităm şi prin Occident – unde nu există termenul de migraţie politică… „Ar fi un avantaj pentru orice partid la putere să creeze o stabilitate politică la nivel parlamenntar, prin interzicerea migraţiei politice imediate, element care este total necunoscut în democraţiile occidentale europene şi care contribuie în acele ţări la o stabiltate politică remarcabilă. Oamenii politici români trebuie să înţeleagă că în momentul în care au adoptat o doctrină politică, este în avantajul lor să o menţină sau să o păstreze şi să militeze pentru aceasta, de-a lungul întregii cariere politice. În PNŢCD, întotdeauna a lipsit disciplina şi fermitatea din alte partide româneşti”, crede Popovici.

Comentarii

comentarii