Acasă Actualitate Elevi de la Colegiul „Iulia Hasdeu”, filmați salutând în stil nazist ...

Elevi de la Colegiul „Iulia Hasdeu”, filmați salutând în stil nazist – video

DISTRIBUIȚI

Șapte elevi de gimnaziu, de la Colegiul „Iulia Hasdeu”, din Lugoj, au fost filmați de către un coleg mai mare, din clasa a XI-a, salutând în stil nazist. Elevul care i-a filmat a adăugat un fundal sonor, cu un imn german, și a postat filmarea pe rețelele sociale. Anda Lungu Ursulescu, directorul Colegiului „Iulia Hașdeu”, spune că i-a identificat pe toți elevii din filmare, inclusiv pe cel care a postat filmulețul pe Tik-Tok, căruia i-a cerut să șteargă postarea.

„Sunt din clase de început de ciclu. Este un eveniment regretabil. Nu e este tipul de comportament pe care îl dorim, de la elevii noștri. Punem incidentul pe seama lipsei de cunoștințe a elevilor, în ceea ce privește semnificația acestui salut. Probabil că, nici în familii nu a existat o abordare directă a subiectului, pentru că nimeni nu se așteaptă la o manifestare de acest gen. Nu știm contextul în care s-a întâmplat. Copiii ne- au spus că a fost o joacă, fără să facă o analogie cu alt tip de activitate care s-a desfășurat în școală. Ca și școală, poziția noastră este că vom merge, în perioada următoare, pe acțiuni de conștientizare a acestor evenimente și de educație proactivă. La orele de educație civică și dirigenție se va discuta despre acest tip de comportament și modalitatea în care trebuie să abordăm subiectul și tot ce ține de nazism. Regretăm incidentul și suntem total împotriva acestui tip de manifestare și pe viitor o să fim mai atenți la educația elevilor, pe toate planurile, nu doar în ceea ce cuprind materiile școlare. Am discutat cu elevul care a filmat și a postat filmarea pe rețeaua socială. A fost efectiv șocat. I-am explicat ce a greșit. Spune că a luat-o ca pe o glumă și nu a realizat implicațiile gestului. Cel mai important lucru pentru noi, ca școală, este să-i educăm ca să nu mai apară astfel de incidente. Programa școlară nu punctează aceste tipuri de interdicții, care se aplică la nivelul adulților în caz de comportament neadecvat. Probabil au văzut în media, la televizor, pe youtube sau pe alte rețele, ce mai urmăresc ei”, spune directoarea liceului.

Salutul nazist sau Salutul lui Hitler a fost o formă de salut din Germania nazistă, care era acompaniat de vorbele Heil Hitler! [Trăiască Hitler!], Heil, mein Führer (Trăiești, conducătorul meu!) sau Sieg Heil! [Trăiască Victoria! ]. Caracteristic cultului personalității, salutul a fost adoptat în anii 1930, de către Partidul Nazist pentru a desemna ascultarea față de liderul partidului, Adolf Hitler, și pentru a glorifica națiunea germană și mai târziu efortul de război. Folosirea acestui salut în prezent este o infracțiune în Germania dar și în alte state din Europa. În România Ordonanța 31/13.03.2002 interzice acest tip de comportament.

Sursa: lugojeanul.ro

Comentarii

comentarii