Acasă Actualitate Elevii de la Liceul de Arte Plastice Timișoara trec la cursuri online,...

Elevii de la Liceul de Arte Plastice Timișoara trec la cursuri online, din mai multe cauze. Printre acestea, și „funcționarea defectuoasă a sistemului termic”

366
DISTRIBUIȚI

Miercuri, 13 octombrie, consiliul de administrație al Liceului de Arte Plastice Timișoara a decis trecerea la învățământ online, din mai multe cauze. Cum se întâmplă și la alte școli din municipiu, o problemă o reprezintă sistemul de încălzire. Acesta ar funcționa „defectuos”, potrivit hotărârii luate miercuri. Decizia de suspendare prevede suspendarea cursurilor față în față în perioada 14 octombrie – 29 octombrie 2021, măsură care ar urma să afecteze 515 elevi, din 20 de clase, și 62 de cadre didactice.

Pe de altă parte, există și probleme legate strict de pandemia de COVID-19: lipsa testelor de salivă, voința părinților de a nici nu fi testați copiii, îngrijorarea că aceștia s-ar putea infecta cu SARS-CoV-2 sau programul redus al cabinetului medical. În plus, nu există locuri de cazare pentru elevii care vin de la distanță și, o situație mai veche, lipsește autorizația sanitară.

Vă amintim că avizul sanitar lipsește încă de când elevii Liceului de Arte Plastice au fost mutați, în urmă cu patru ani, la actualul sediu de pe strada Lorena. Motivele ar fi fost, conform unui raport al DSP Timiș din septembrie 2020, numărul insuficient de toalete, condițiile în care se găseau grupurile sanitare existente și lipsa apei calde. Situația de aici a ajuns imediat în presă, drept urmare implicându-se inclusiv Avocatul Poporului, Renate Weber.

De abia după ce a pierdut alegerile, dar înainte de a fi validat Dominic Fritz și înainte ca Avocatul Poporului să notifice primăria și direcțiunea școlii, fostul edil-șef Nicolae Robu a ajuns să discute cu reprezentanții liceului. Au fost trimiși angajații Colterm pentru mici reparații imediat după această întrevedere, aceștia revenind în decembrie, după ce Fritz și-a preluat atribuțiile și a luat aminte de sesizarea Renatei Weber. Au fost rezolvate doar o parte dintre probleme. Lipsa apei calde, însă, nu, motiv pentru care, nici în primăvară, DSP Timiș nu a eliberat avizul.

Miercuri, cu câteva ore înainte de emiterea hotărârii consiliului de administrație, viceprimarul Ruben Lațcău a vorbit de problema încălzirii în unitățile de învățământ din Timișoara. A menționat și Liceul de Arte Plastice, dar nu printre cele trei școli care și-au suspendat cursurile față în față din cauza frigului din clase, ci printre cele în care s-au făcut reparații în acest an. Edilul spunea chiar că „s-a adus pentru prima dată apă caldă” în clădirile liceului.

Așadar, cel puțin problema autorizației sanitare s-ar putea rezolva în curând. „În acest moment, dosarul pentru emiterea autorizației se află in lucru, au fost cerute completări de la beneficiar. În cursul acestui an școlar nu au fost efectuate verificări”, ne-au declarat reprezentanții DSP Timiș.

De la instalarea actualei administrații, la Liceul de Arte Plastice au ajuns inclusiv primarul Dominic Fritz și consilierii locali USR PLUS Ana Munteanu – care este și membră a CA-ului – și Răzvan Stana. Acesta din urmă anunța, în mai, că a depus un proiect de hotărâre pentru anumite reparații la grupurile sanitare.

Comentarii

comentarii