Acas─â Economic Enel preia un proiect eolian din Banat de 420 MW

Enel preia un proiect eolian din Banat de 420 MW

700
DISTRIBUIȚI

Enel Green Power Rom├ónia (EGPR), divizia local─â de produc╚Ťie de energie regenerabil─â a grupului italian Enel, a convenit preluarea a 6 produc─âtori de electricitate verde, controla╚Ťi de omul de afaceri suedez rezident ├«n Monaco Emanuel Muntmark, de╚Ťin─âtorul Monsson Group, unul dintre cei mai mari dezvoltatori de proiecte de energie regenerabil─â din Rom├ónia, dar cu afaceri ├«n ├«ntreaga lume, supranumit “regele eolienelor”.

Dou─â dintre firmele vizate pentru preluare de c─âtre Enel sunt ├«n curs de ob╚Ťinere a aprob─ârilor legale pentru construc╚Ťia a dou─â parcuri eoliene ├«n Banat, cu putere instalat─â total─â maxim─â de 420 MW, indic─â date Profit.ro.

Muntmark de╚Ťine c├óte 94% din capital la fiecare dintre cele 6 societ─â╚Ťi, restul p─âr╚Ťilor sociale ale acestora, ce vor fi transferate de asemenea EGPR, fiind ├«n posesia a trei parteneri persoane fizice ai fondatorului Monsson. Grupul are activit─â╚Ťi ├«n 14 state din Europa, Asia, America de Nord ╚Öi Noua Zeeland─â, dispun├ónd de capacit─â╚Ťi de produc╚Ťie de energie regenerabil─â de 2.100 MW. ├Än Rom├ónia, unde Muntmark este considerat un pionier al dezvolt─ârii ╚Öi oper─ârii de centrale eoliene, cel mai important proiect finalizat al Monsson a fost parcul F├ónt├ónele-Cogealac, v├óndut cehilor de la CEZ

Firmele vizate de Enel Green Power au fost ├«nfiin╚Ťate ├«n 2019 ╚Öi 2020, fiind ├«nregistrate ├«n Caransebe╚Ö, jude╚Ťul Cara╚Ö Severin. Dou─â dintre acestea au ├«n derulare proceduri de ob╚Ťinere a aprob─ârilor legale pentru construc╚Ťia a dou─â parcuri eoliene similare ├«n Cara╚Ö, cu puteri instalate maxime de 220, respectiv 200 MW. Unit─â╚Ťile de produc╚Ťie vor fi dotate ╚Öi cu sisteme de stocare de tip hal─â sau container, care vor avea ca rol “├«nmagazinarea total─â a energiei produse de turbinele eoliene ╚Öi injectarea acesteia ├«n re╚Ťea ├«n momentele ├«n care v├óntul este mai slab sau nu sunt ├«ndeplinite anumite condi╚Ťii suplimentare”, potrivit documentelor oficiale analizate de Profit.ro

Proiectul presupune ╚Öi construc╚Ťia unei substa╚Ťii de transformare pentru ridicarea tensiunii turbinelor la 110 kV, care va fi racordat─â la o sta╚Ťie de transformare 110/400 kV. “Singura disfunc╚Ťionalitate este ├«n ceea ce prive╚Öte drumurile de exploatare, acestea nu sunt dimensionate pentru a suporta accesul ma╚Öinilor de mari dimensiuni ce transport─â echipamentele ├«n vederea construirii parcului eolian”, se arat─â ├«n documentele citate, unde se propune reabilitarea ╚Öi consolidarea respectivelor drumuri, de folosin╚Ť─â agricol─â. Parcurile eoliene vor fi amplasate ├«n extravilanul comunelor Ciclova Rom├ón─â, Ciuchici ╚Öi R─âc─â╚Ödia din Cara╚Ö Severin. Enel Green Power de╚Ťine ├«n Rom├ónia capacit─â╚Ťi de produc╚Ťie de energie regenerabil─â, eoliene ╚Öi fotovoltaice, cu putere instalat─â cumulat─â de 534 MW. La nivel global, Enel Green Power opereaz─â capacit─â╚Ťi verzi de 49.000 MW.

Sursa: profit.ro

Comentarii

comentarii