Acasă Actualitate Energia solară produce scurtcircuite în CJ Timiş

Energia solară produce scurtcircuite în CJ Timiş

DISTRIBUIȚI

panoiuri solareConsilierii judeţeni au dezbătut în plen proiectul referitor la amplasarea unor panouri care să capteze energia solară pe terenul de la Covaci. Acel teren de 60 de hectare pe care prima dată s-a dorit să se facă deponeul ecologic (ce se va face la Ghizela) şi după aceea un complex sportiv. Acum s-a venit cu propunerea ca acolo să răsară un parc tehnologic care să producă energie cu ajutorul panourilor fotovoltaice. Un proiect ce va accesa fonduri europene.
Consilierii judeţeni au discutat mult pe marginea acestui proiect şi ce implică el. În primul rând studiile topo şi geo nu mai trebuie făcute din nou ci doar reactualizatte deoarece ele există deja.
După aceea, terenul de 60 de hectare e împărţit – o parte pentru panourile fotovoltaice şi cealaltă parte pentru societăţi care să producă astfel de panouri.

“Venim cu cea mai curată energie în locul în care am vrut să facem groapa de gunoi a Timişoarei”
“Proiectul a plecat iniţial pe toate cele 60 de hectare.
Comisia a venit cu acest amendament., un parc industrial unde să fie unităţi pentru a produce componente pentru energia neconvenţională.
Are ca model un parc pe care domnul preşedinte al comisiei economice l-a văzut în Germania. Investiţia în aceste componente e susţinută foarte bine de comunitatea europeană. 15 hectare să se dediice producţiei, propunerea comisiei economice. Venim cu cea mai curată energie în locul în care am vrut să facem groapa de gunoi a Timişoarei.
Comunitatea europeană oferă foarte mulţi bani pentru acest tip de investiţii. 165-170 de milioane de euro, noi vom avea contribuţie doi la sută. 
Avem posibilitatea ca administraţia locală din judeţul Timiş să nu mai plătească nici un leu din energia consumată. Iluminatul public stradal. Se injectează în reţeaua naţională. Ne creează posibilitatea să ne închidem pe balanţă zero la nivelul întregului judeţ”, a spus preşedintele Consiliului Judeţean Timiş Constantin Ostaficiuc.

“Pot fi mutate foarte uşor în cazul unei investiţii foarte mari”
Consilierii judeţeni întrebau însă de studiile care s-au făcut şi preţurile fixe ale acestei investiţii. Proiectul va participa la un concurs de proiecte. “Intrăm într-o competiţie.
Pot fi mutate foarte uşor în cazul unei investiţii foarte mari.
Dacă câştigăm îl putem face într-un an jumătate. Este la îndemâna noastră să cheltuim 3-3,5 milioane de euro şi să obţinem 170 de milioane de euro.
La un anumit moment să poată fi mutate. Peste terenul nostru trece exact Transelectrica. Nu sunt cheltuieli foarte mari nici de conectare.
Propunerea noastră e să participăm la această competiţie, o să vedem rezultatul, dacă nu câştigăm terenul rămâne în continuare pentru orice altă investiţie.
Acum avem o destinaţie care ne dă posibilitatea să aducem nişte bani în Timişoara şi să rezolvăm şi o problemă în condiţiile de consum la nivelul judeţului Timiş”, a mai spus Ostaficiuc.

“Dorim să existe o prezentare foarte clară”
Consilierii judeţeni PNL nu au fost însă foartre convinşi de acest proiect şi s-au abţinut de la vot. Aceştia doreau mai multe amănunte despre proiect.
“Dorim să existe o prezentare foarte clară care să spună aşa: domnilor, în ipoteza că se produce acest parc în urma câştigării proiectului depus pe POR CCE se asigură acoperirea energetică a întregii administraţii publice. Costurile sunt…
Cu alte cuvinte, lucruri care să fie la înţelesul tuturor. Noi vorbim de un proiect virtual. Proiectul real este cel în care se spune câte celule fotovoltaice, cât costă, cât costă managementul acestora şi aşa mai departe”, spune consilierul judeţean PNL Viorel Coifan.

“Materialul de prezentare mi s-a părut nerelevant”
“Enegria electrică obţinută prin efectul fotovoltaic este o energie care în unele arii se foloseşte ca energie casnică. Nu o să vezi o întreprindere funcţionând cu energie solară.
Nu pot să mă pronunţ pentru că nu am în faţă o analiză foarte simplă: în medie pe ultimii 15 ani din cele 365 de zile ale anului, atâtea au fost însorite, gradul de insolaţie fiind atâta.
Nu a fost o abţinere dictată în grupul politic liberal.
Eu persnal m-am abţinut pentru că materialul de prezentare mi s-a părut nerelevant”, a mai spus Viorel Coifan. Până la urmă proiectul s-a votat şi a trecut, liberalii abţinându-se.
La final, consilierul judeţean Adrian Negoiţă a propus chiar un parc de distracţii pentru timişoreni pe terenul de la Covaci…

Comentarii

comentarii