Acasă Cultura Enescu și Eminescu, în Caransebeș, pe aripile muzicii prin armonie și imne...

Enescu și Eminescu, în Caransebeș, pe aripile muzicii prin armonie și imne de rugăciune

DISTRIBUIȚI

Episcopia Caransebeșului, în colaborare cu Protopopiatul Băile Herculane, a organizat, în sala de spectacole „Franz Joseph” a hotelului Diana din Băile Herculane, primul concert din seria intitulată „Pe aripile muzicii prin armonie și imne de rugăciune”.

Despre scopul acestui concert, părintele arhim. Casian Rușeț, consilier cultural al Episcopiei Caransebeșului, a supus:

„Într-o lume mistuită de durere și de frângerea inimii, acest concert este un apel la simț. Natura din jurul nostru ne înconjoară cu foarte multă armonie, culoare, frumusețe, splendoare și, cu toate acestea, trăim o viață în care simțim atât de puțin. Câteodată, aproape că nu mai suntem conștienți că suntem vii. Scopul concertului a fost să ne aducă aminte că trăim, și nu doar că trăim în aceste sfere perisabile, biologice, ci că putem trăi în adânc. Atunci când trăim în adânc, putem fi fericiți și putem face o lume mai bună, mai frumoasă, mai delicată, mai gingașă, așa cum a fost fiecare piesă din această seară.”

Cvartetul „Nuovo” din Timișoara și Grupul psaltic „Ethos” al Episcopiei Caransebeșului au purtat auditoriul, format din autorități locale, oameni de cultură, tineri și credincioși de toate vârstele, pe aripile muzicii, în acorduri de vioară, acordeon, pian și contrabas, spre înălțimile cerești. Grupul psaltic „Ethos”, acompaniat de cvartetul „Nuovo”, a interpretat pricesne ortodoxe dedicate lui Dumnezeu și Maicii Domnului, imne ale sfinților isihaști, dar și lucrări ale unor compozitori renumiți, precum Ciprian Porumbescu și George Enescu, auditoriul fiind purtat „pe alte meleaguri”, după cum a precizat părintele consilier Casian Rușeț, îndemnând pe cei prezenți să nu înceteze vreodată să transmită simțul de frumos într-o lume devenită atât de anostă:

„Am putut asculta o varietate de muzică, de la muzică bisericească, la muzică clasică. Ne-am bucurat să îl reauzim pe Enescu, la versuri, pe Eminescu și, în egală măsură, ne-am bucurat să auzim acorduri de toamnă, vals, tango, care ne-au purtat pe alte meleaguri. V-aș ruga să nu vă întoarceți de pe aceste meleaguri și să nu părăsim meleagul simțurilor. Cu aceste gânduri, m-aș bucura să ducem acasă, în familiile noastre, simțul, într-o lume care pare a fi cu tot mai puțin simț.”

Seria concertelor va continua joi, 20 octombrie, începând cu ora 18, la Centrul Pastoral „Sfântul Ioan Gură de Aur” de la demisolul Bisericii „Schimbarea la Față-Govândari din Reșița și joi, 5 noiembrie, începând cu ora 15, în Restaurantul Hotelului HO2. Suntem invitați, așadar, ca, în continuare, să împletim rugăciunea cu muzica, împlinind îndemnul Sfântului Apostol Pavel către Tesaloniceni, care spune: „Rugați-vă neîncetat”, învățând, mai mult decât oricând, să simțim.

 

Comentarii

comentarii