Acasă Eveniment Enoriaşii Bisericii „Sf. Ilie” din Fabric vor să-şi schimbe protopopiatul

Enoriaşii Bisericii „Sf. Ilie” din Fabric vor să-şi schimbe protopopiatul

450
DISTRIBUIȚI

Un raport al Consiliului Parohial al Bisericii „Sf. Ilie” din Fabric, însoţit de o listă cu peste 200 de semnături ale enoriaşilor, a ajuns pe masa mitropolitului Banatului, Nicolae Corneanu. Enoriaşii doresc ca biserica lor să revină la Protopoiatul I, după ce la sfârşitul lui 2010 a trecut la Protopiatul II. Credincioşii nu concep în ruptul capului ca preotul Mircea Cricovean să plece din parohie. Scandalul de la parohia din Fabric a izbuncit imediat după ce s-a auzit că părintele Mircea Cricovean ar urma să fie transferat la Parohia Martitiror. Decizia a fost luată de Consiliul Eparhial, dar a fost contrazisă de Înalt Prea Sfinţia Sa, Nicolae Corneanu, mitropolitul Banatului. Acesta a declarat pentru ZIUA de Vest: „Cricovean rămâne preot la parohia din Freidorf”. Joi are loc o nouă întâlnire a Consiliului Eparhial, iar oficialii Mitropoliei încă nu ştiu care este ordinea de zi.

Supăraţi pe protopopul Mircea Szilagy

Enoriaşii de la Biserica „Sf. Ilie” au protestat în faţa Mitropoliei şi nu au plecat decât după ce mitropolitul Corneanu le-a spus că preotul Cricovean rămâne în mijlocul enoriaşilor din Fabric. Acum, ei vor mai mult. „Am depus la Prea Înaltul un raport cu propunerea Consiliului Parohial şi a membrilor Adunării Parhoiale, în care este ataşată şi o listă cu peste 200 de semnături. Enoriaşii nu sunt de acord cu protopopul Mircea Szilagy, de la Protopopiatul II  care a calominat întreaga comunitate din cadrul parohiei, raportând Mitropoliei Banatului că nu este funcţionabilă cantina noastră socială ce merge non-stop din 2003. Au mai fost şi alte neadevăruri flagrante în acel raport. Oamenii vor acum să revenim din nou la Protopopiatul I”, ne-a declarat Dumitru Deheleanu, membru în Consiliul Parohial al Bisericii „Sf. Ilie”. Raportul a fost depus, miercuri, la Mitropolia Banatului. În prealabil, pe 24 martie, a avut loc întâlnirea Consiliul Parohial din Fabric, iar Adunarea Parohială de aici s-a întrunit o zi mai târziu, moment în care enoriaşii au semnat pentru revenirea la Protopoiatul I.

Mitropolitul a schimbat nota administrativă a lui Cricovean

În urma unui control al Protopopiatului II, Părintele Mircea Cricovean a primit nota administrativă 7 pe anul 2010. Controlul a avut loc în decembrie 2010 şi toate au căzut atunci în capul părintelui Cricovean. Culmea, acesta nu mai era preot paroh de la 1 octombrie 2010. În urma raportului şi a notei acordate părintelui Cricovean, s-a decis că acesta trebuie transferat la altă parohie. Părintele Cricovean a contestat nota şi mitropolitul Corneanu i-a dat 10, chiar săptămâna trecută. „Cred mai mult decât orice în cuvântul Prea Înaltului, care a promis că voi rămâne la parohia din Fabric. Am încredere că îmi voi continua munca aici, mai ales după ce nota adminsitrativă de 7, ce mi-a fost acordată pentru anul 2010, a fost reanalizată în urma contestaţiei şi mi s-a pus 10”, ne-a spus părintele Mircea Cricovean.

Ordine de zi secretă la Consiliul Eparhial

La această oră, reprezentanţii Mitropoliei Banatului nu ştiu ce este pe ordinea de zi a Consiliului Eparhial din 31 martie. Problemele de la Parohia din Fabric ar putea fi pe ordinea de zi, la fel de bine cum ar putea să nu existe. „Nu mai există date suplimentare în cazul Cricovean, faţă de ce s-a relatat în ZIUA de Vest. Nu ştiu încă dacă cazul părintelui Cricovean va fi pe ordinea de zi a Consiliului Eparhial de joi. Şi schimbarea de protopopiate invocată de enoriaşi ar putea să se discute la acest consiliu”, ne-a declarat preotul Marius Florescu, purtătorul de cuvânt al Mitopoliei Banatului. În spatele întregului scandal a stat intenţia unora dintre cei mai importanţi oameni din Mitropolia Banatului de a prelua o clădire situată chiar în spatele parohiei din Timişoara.

Comentarii

comentarii