Acasă Cultura Episcopia Romano Catolică: programul manifestărilor cultural-religioase, în Timiș, Arad și Caraș-Severin

Episcopia Romano Catolică: programul manifestărilor cultural-religioase, în Timiș, Arad și Caraș-Severin

476
DISTRIBUIȚI

Episcopia Romano Catolică Timișoara a informat că în data de 5 octombrie 2019, la Bazilica din Maria-Radna va avea loc pelerinajul preoţilor, a persoanelor consacrate şi ai colaboratorilor parohiali din Dieceza de Timişoara.

Episcopia a prezentat programul manifestărilor cultural-religioase, până în data de 17 octombrie, în Timiș, Arad și Caraș-Severin.

1.Liturghia solemnă pontificală celebrată de către Excelenţa Sa Iosif Csaba Pál episcop de Timişoara va începe la orele 10.00. Începând cu ora 11.30 Pr. István Szénégető, referent pentru pastorația familiilor din Arhidieceza de Alba Iulia va ține o prelegere cu tema: Euharistia și comunitatea, urmată de activități și discuții în grupuri mici.

În după-amiaza zilei, de la ora 14.30 vor avea loc ateliere cu următoarele teme: familia, tineret, activități sociale, viața consacrată, mișcări spirituale, educație, slujirea de preorator și lector, cantori, prezentarea enciclicei „Laudato Si” – Îngrijirea lumii create. Programul zilei se termină la ora 15.45 cu o Adorație Euharistică în Bazilică.

2. La doar câteva săptămâni după capitularea de la Șiria, în data de 6 octombrie 1849, treisprezece generali din armata revoluționară maghiară au fost executați la Arad de către autoritățile militare imperiale austriece. Comemorarea din acest an va debuta duminică, 6 octombrie la ora 16.00 la obeliscul ridicat în memoria celor 13 ofițeri ai Revoluţiei maghiare de la 1848. La ora 17.30 Excelența Sa Iosif Csaba Pál episcop de Timişoara va celebra o Sf. Liturghie în biserica Sf. Anton de Padova din Arad-Centru, iar la ora 19.00 se vor depune coroane la Statuia Libertății din Arad.

3. Mănăstirea Surorilor Franciscane din Caransebeș va găzdui exercițiile spirituale în limba germană pentru preoții Diecezei de Timișoara, care va avea loc în perioada 7-11 octombrie a.c. Conducător spiritual va fi Pr. Karl Zirmer, decan-paroh din Dieceza de Mainz, Germania, originar din Sântana, dieceza noastră.

4. În data de 8 octombrie 2019 la Bazilica din Maria Radna va avea loc pelerinajul credincioşilor de etnie maghiară din Dieceza de Timişoara și împrejurimi. Liturghia solemnă va fi celebrată începând cu ora 11.00 de către Excelența Sa Iosif Csaba Pál episcop de Timişoara.

5. Hramuri în Dieceză

Patronul ocrotitor al bisericii din Sasca Montană, filială a Parohiei din Oravița este Sf. Francisc de Assisi. Comunitatea va sărbători hramul bisericii în data de 5 octombrie a.c. Sf. Liturghie va fi celebrată la ora 11.00 de către Pr. Daniel Dumitru, paroh de Oravița.

Duminică, 6 octombrie 2019 comunitatea romano-catolică din Dumbrăviţa sărbătoreşte hramul bisericii, sfințită cu prilejul sărbătorii „Sf. Maria, Regina Rozariului”. Sfânta Liturghie solemnă va fi celebrată începând cu ora 13.00 de către Pr. János Kapor, paroh al Parohiei Romano-Catolice din Timișoara-Fabric, omilia în limba română fiind rostită de către Pr. Dorin Gyula Filip decan de Timișoara și Deta, paroh de Ciacova.

Comunitatea romano-catolică din Gărâna, filială a Parohiei Romano-Catolice din Reșița I va sărbători în data de 12 octombrie 2019 hramul bisericii ”Sf. Tereza de Avila”. La invitația Pr. Veniamin Pălie, paroh al Parohiei Romano-Catolice din Reșița – I, Sf. Liturghie va fi celebrată la ora 10.30 de către Msgr. Johann Dirschl vicar general.

Duminică, 13 octombrie 2019 se va sărbători hramul bisericii parohiale din Timişoara-Fabric („Millennium”), consacrată pe 13 octombrie 1901, la Solemnitatea „Sf. Maria, Patroana Ungariei”. Cu această ocazie Sf. Liturghii de la ora 10.00 (în limba română), respectiv ora 11.30 (în limba maghiară) vor fi celebrate de către Pr. Zsolt Szilvágyi vicar episcopal pentru activitatea pastorală.

Marți, 15 octombrie 2019, cu ocazia Sărbătorii „Sf. Tereza de Avila” se sărbătoreşte hramul bisericii romano-catolice din Sânnicolau Mare. Răspunzând invitaţiei adresate de către Pr. Attila Andó, paroh al Parohiei Romano-Catolice locale, Sfânta Liturghie începând cu ora 16.00 va fi oficiată de către Pr. Tamás Bene, paroh de Cenad.

6. Începând cu luna iunie a.c. Excelenţa Sa Iosif Csaba Pál episcop de Timişoara a început seria vizitelor canonice în Dieceza de Timișoara. În cursul anului episcopul diecezan va vizita 12 parohii din județul Timiș și 7 din județul Arad. Cu această ocazie episcopul de Timișoara se va întâlni cu membrii consiliului bisericesc, cu grupul de tineri și copii din parohie, cu angajații și colaboratorii parohiei, cu preoții celorlalte confesiuni religioase, cu reprezentanții diferitelor asociații și va vizita una dintre filialele parohiei.

Vizita canonică va continua , în zilele de 10 și 11 octombrie a.c. la Parohia Romano-Catolică Arad-Centru, parohie administrată de mai bine de trei veacuri de franciscanii minoriți. Actualmente, părintele P. Róbert Blénesi OFMConv este paroh al centrului orașului Arad. Sf. Liturghie pontificală de deschidere a vizitei va începe joi, 10 octombrie la ora 17.30 în biserica parohială. În zilele de 17 și 18 octombrie a.c. Episcopul Diecezan va vizita Parohia Romano-Catolică din Iratoșu, parohie administrată de Pr. Zoltán György. Sf. Liturghie pontificală de deschidere a vizitei va începe joi, 17 octombrie la ora 17.30 în biserica parohială.

7. Episcopia de Szeged-Csanád (Ungaria) va organiza în data de 12 octombrie 2019 în biserica Preasfânta Inimă a lui Isus din Orosháza o zi de reculegere spirituală diecezană sub semnul pregătirii pentru cel de-al 52-lea Congres Euharistic Internațional care se va desfășura în perioada 13-20 septembrie 2020 la Budapesta. În program figurează prelegeri, idei pentru realizarea programelor de pregătire, adorație euharistică, iar începând cu ora 14.00 Sf. Liturghie a cărui celebrant principal va fi Excelenţa Sa Iosif Csaba Pál episcop de Timişoara.

8. Cu ocazia începerii noului an universitar 2019/2020, marți, 15 octombrie 2019, la ora 20.00 în biserica Sf. Ecaterina din Timişoara I – Cetate va fi celebrată o Sf. Liturghie pontificală de început de an universitar, VENI SANCTE fiind invocat în special pentru studenţii catolici. Liturghia va fi celebrată de către Excelenţa Sa Iosif Csaba Pál episcop de Timişoara. După Sf. Liturghie tinerii prezenți vor participa la o întâlnire organizată la Centrul Diecezan de Tineret. 

9. Biserica parohială din Arad-Micălaca a fost sfințită în anul 1929 în cinstea Sărbătorii Ridicării Fericitei Fecioare Maria cu trupul şi cu sufletul la Cer, casa parohială fiind construită cu 25 de ani în urmă. Cu prilejul acestei duble aniversări miercuri, 16 octombrie 2019 la ora 17.30 Excelenţa Sa Iosif Csaba Pál episcop de Timişoara va celebra o Sf. Liturghie de mulțumire în biserica locală.

10. În cadrul programului Centrului Diecezan de Tineret din Episcopia Romano-Catolică de Timişoara, joi, 17 octombrie 2019 tinerii din parohiile timişorene sunt invitaţi să participe la o Adoraţie Euharistică care va începe la ora 19.00 în biserica parohială din Timișoara IV Iosefin. Începând cu această dată în fiecare a doua joi a lunii în biserica parohială din Timișoara IV Iosefin va avea loc Adoraţie Euharistică pentru tineret.

11. Conform tradiţiei locale, Episcopia Romano-Catolică de Timişoara a editat „Calendarul de perete romano-catolic 2020” tipărit şi în acest an în cele şapte limbi – maghiară, germană, română, bulgară, slovacă, cehă, croată – ale enoriaşilor din Dieceza Romano-Catolică de Timişoara.

Ilustraţia calendarului reprezintă o frescă de pe bolta bisericii din Dognecea având ca temă Frângerea Pâinii cu Uncenicii din Emaus şi marchează Anul Congresului Euharistic Internațional. Pe partea de jos a calendarului apare totodată și logo-ul Anului Jubiliar 990, în 2020 împlinindu-se 990 de ani de la întemeierea străvechii Dieceze de Cenad, a cărei succesoare este Dieceza de Timișoara. Calendarele se pot procura la parohiile din Dieceză contra sumei de 5,00 lei (în străinătate 1,00 euro).

A apărut de asemenea și calendarul Bazilicii Maria-Radna, în cele 12 pagini cu imagini reprezentative din interiorul și exteriorul bisericii de pelerinaj. Aceste calendare se pot cumpăra la Ordinariatul Episcopal sau la locul de pelerinaj Maria Radna, prețul fiind de 10,00 lei.

12. În cadrul Festivalului Internațional de Muzică de Orgă TimOrgelFest în următoarele biserici romano-catolice vor avea loc concerte de orgă:

6 octombrie / ora 20.00 / Biserica Romano-Catolică Timișoara II- Millenium – Recital de orgă, solist Tommaso Mazzoletti (Italia)

8 octombrie / ora 20.00 / Biserica Parohială Romano- Catolică Timișoara I Cetate – Sf. Ecaterina – Recital de orgă, solist Simone Vebber (Italia)

12 octombrie / ora 20.00 / Biserica Romano-Catolică Timișoara II- Millenium – Recital de orgă, solist Thierry Mechler (Franța)

17 octombrie / ora 20.00 / Biserica Romano-Catolică Timișoara II- Millenium – Recital de orgă, solist Ignace Michiels (Belgia)

19 octombrie / ora 20.00 / Biserica Romano-Catolică Timișoara II- Millenium – Recital de orgă, solist Yannick Merlin (Franța).

Comentarii

comentarii