Acasă Cultura Episcopia Romano Catolică Timișoara: Programul manifestărilor cultural-religioase în Arad, Timiș și Caraș...

Episcopia Romano Catolică Timișoara: Programul manifestărilor cultural-religioase în Arad, Timiș și Caraș Severin

1054
DISTRIBUIȚI

Episcopia Romano Catolică Timișoara organizează, până în 11 octombrie, o multitudine de manifestări cultural-religioase în Arad, Timiș și Caraș Severin. Prezentăm programul complet!

1. Hramuri în Dieceză

Duminică, 29 septembrie 2019 comunitatea romano-catolică din Văliug, filială a Parohiei Romano-Catolice „Maria Zăpezii” din Reșița sărbătoreşte hramul bisericii locale, sfințită în cinstea Sf. Francisc de Assisi. Sfânta Liturghie solemnă va fi celebrată începând cu orele 15.00 de către Pr. Veniamin Pălie, paroh al Parohiei Romano-Catolice Maria Zăpezii din Reșița.

Duminică, 29 septembrie 2019 este sărbătorit hramul bisericii din Chișineu Criș, sfințită în cinstea Sf. Arhanghel Mihail. Sfânta Liturghie va fi celebrată la ora 17.00 în biserica romano-catolică din localitate de către Pr. Gábor Bakos capelan la Parohia Romano-Catolică din Valea lui Mihai, jud. Bihor.

Cu ocazia sărbătorii „Sf. Tereza de Lisieux”, marți, 1 octombrie 2019 comunitatea romano-catolică din Arad-Șega sărbătoreşte hramul bisericii parohiale. Răspunzând invitaţiei adresate de către Pr. Árpád Király, canonic, arhidiacon, paroh al Parohiei Romano-Catolice din Arad-Șega, Sfânta Liturghie începând cu ora 17.30 va fi celebrată de către Pr. László Bakó, secretar episcopal.

Patronul ocrotitor al bisericii din Sasca Montană, filială a Parohiei din Oravița este Sf. Francisc de Assisi. Comunitatea va sărbători hramul bisericii în data de 5 octombrie a.c. Sf. Liturghie va fi celebrată la ora 11.00 de către Pr. Daniel Dumitru, paroh de Oravița.

Duminică, 6 octombrie 2019 comunitatea romano-catolică din Dumbrăviţa sărbătoreşte hramul bisericii, sfințită cu prilejul sărbătorii „Sf. Maria, Regina Rozariului”. Sfânta Liturghie solemnă va fi celebrată începând cu ora 13.00 de către Pr. János Kapor, paroh al Parohiei Romano-Catolice din Timișoara-Fabric, omilia în limba română fiind rostită de către Pr. Dorin Gyula Filip decan de Timișoara și Deta, paroh de Ciacova.

2. Începând cu luna iunie a.c. Excelenţa Sa Iosif Csaba Pál episcop de Timişoara a început seria vizitelor canonice în Dieceza de Timișoara. În cursul anului episcopul diecezan va vizita 12 parohii din județul Timiș și 7 din județul Arad. Cu această ocazie episcopul de Timișoara se va întâlni cu membrii consiliului bisericesc, cu grupul de tineri și copii din parohie, cu angajații și colaboratorii parohiei, cu preoții celorlalte confesiuni religioase, cu reprezentanții diferitelor asociații și va vizita una dintre filialele parohiei. Vizita canonică va continua , în zilele de 29 și 30 septembrie a.c. la Parohia Romano-Catolică din Gătaia, parohie administrată de către Pr. Lóránd Máthé, cu o Sf. Liturghie celebrată duminică, 29 septembrie la ora 16.30 în biserica locală. În zilele de 10 și 11 octombrie a.c. Episcopul Diecezan va vizita Parohia Romano-Catolică din Arad-Centru, parohie administrată de mai bine de trei veacuri de franciscanii minoriți. Actualmente, părintele P. Róbert Blénesi OFMConv este paroh al centrului orașului Arad. Sf. Liturghie pontificală de deschidere a vizitei va începe la ora 17.30 în biserica parohială.

3. Sfântul Părinte Papa Francisc a stabilit pentru ultima duminică a lunii septembrie Ziua mondială a migrantului și refugiatului. Cu acest prilej Suveranul Pontif a lansat un mesaj video în care avertizează lumea întreagă cu privire la creșterea unei adevărate ”cruzimi” față de cei din urmă ai societății. Ziua mondială a migrantului și refugiatului va fi marcată în data de 29 septembrie la Roma printro Sf. Liturghie celebrată de către Sfântul Părinte, la care Dieceza de Timișoara va fi reprezentată prin Pr. Zoltán Toman și Pr. Mihai Milan Sima.

4. În mod tradițional pentru creștinii catolici, luna octombrie este dedicată Sf. Fecioare Maria, Regina Sf. Rozariu. În acest an această lună a fost proclamată de către Sfântul Părinte Papa Francisc Lună misionară extraordinară, având ca temă: „Botezaţi şi înviaţi: Biserica lui Cristos în misiune”. Iniţiativa Sfântului Părinte reprezintă un îndemn adresat Bisericii de a răspunde pe deplin vocaţiei sale misionare şi se înscrie în contextul împlinirii a 100 de ani de la scrisoarea apostolică “Maximum illud”, a papei Benedict al XV-lea. Celebrarea lunii misionare extraordinare are ca scop trezirea unei tot mai vii conştiinţe misionare în rândul popoarelor şi însufleţirea, cu spirit misionar, a vieţii şi a pastoraţiei.

5. În data de 2 octombrie a.c. la ora 14.00 Excelența Sa Iosif Csaba Pál episcop de Timişoara va binecuvânta clădirea Colegiului „Bolyai János” din Timișoara. Colegiul oferă atât un cămin pentru studenții de etnie maghiară cât și posibilitate de a participa la diferite cursuri specifice pregătirii lor. 

6. În cadrul Decadei Culturii Germane din Banatul Montan, manifestare culturală cu valențe spirituale, organizată de Forumul Democrat al Germanilor din Banatul Montan, vineri 4 octombrie 2019 în biserica romano-catolică din Oravița, începând cu ora 16.30, Excelenţa Sa Iosif Csaba Pál episcop de Timişoara va celebra o Sf. Liturghie în deschiderea acestei decade devenită tradițională.

7. În data de 5 octombrie 2019 la Bazilica din Maria-Radna va avea loc pelerinajul preoţilor, a persoanelor consacrate şi ai colaboratorilor parohiali din Dieceza de Timişoara. Liturghia solemnă pontificală celebrată de către Excelenţa Sa Iosif Csaba Pál episcop de Timişoara va începe la orele 10.00. Începând cu ora 11.30 Pr. István Szénégető, referent pentru pastorația familiilor din Arhidieceza de Alba Iulia va ține o prelegere cu tema: Euharistia și comunitatea, urmată de activități și discuții în grupuri mici. În după-amiaza zilei, de la ora 14.30 vor avea loc ateliere cu următoarele teme: familia, tineret, activități sociale, viața consacrată, mișcări spirituale, educație, slujirea de preorator și lector, cantori, prezentarea enciclicei „Laudato Si” – Îngrijirea lumii create. Programul zilei se termină la ora 15.45 cu o Adorație Euharistică în Bazilică.

8. La doar câteva săptămâni după capitularea de la Șiria, în data de 6 octombrie 1849, treisprezece generali din armata revoluționară maghiară au fost executați la Arad de către autoritățile militare imperiale austriece. Comemorarea din acest an va debuta duminică, 6 octombrie la ora 16.00 la obeliscul ridicat în memoria celor 13 ofițeri ai Revoluţiei maghiare de la 1848. La ora 17.30 Excelența Sa Iosif Csaba Pál episcop de Timişoara va celebra o Sf. Liturghie în biserica Sf. Anton de Padova din Arad-Centru, iar la ora 19.00 se vor depune coroane la Statuia Libertății din Arad.

9. Mănăstirea Surorilor Franciscane din Caransebeș va găzdui exercițiile spirituale în limba germană pentru preoții Diecezei de Timișoara, care va avea loc în perioada 7-11 octombrie a.c. Conducător spiritual va fi Pr. Karl Zirmer, decan-paroh din Dieceza de Mainz, Germania, originar din Sântana, dieceza noastră.

10. În data de 8 octombrie 2019 la Bazilica din Maria Radna va avea loc pelerinajul credincioşilor de etnie maghiară din Dieceza de Timişoara și împrejurimi. Liturghia solemnă va fi celebrată începând cu ora 11.00 de către Excelența Sa Iosif Csaba Pál episcop de Timişoara.

Comentarii

comentarii