Acas─â Actualitate Episcopul Veniamin Nistor pomenit la 57 de ani de la trecerea sa...

Episcopul Veniamin Nistor pomenit la 57 de ani de la trecerea sa la Domnul

727
DISTRIBUIȚI

├Än urm─â cu 71 de ani, Episcopia Caransebe╚Öului a fost desfiin╚Ťat─â abuziv de regimul comunist prin decretul din 5 februarie, 1949. Odat─â cu aceast─â hot─âr├óre episcopul de atunci al Caransebe╚Öului, Veniamin Nistor, a fost nevoit s─â se retrag─â la Catedrala Re├«ntregirii de la Alba Iulia.

În anul 1963, tot în data de 5 februarie, episcopul martir, Veniamin Nistor, a trecut la cele veșnice.

Ast─âzi, la 57 de ani de la acel eveniment, Preasfin╚Ťitul P─ârinte Lucian, Episcopul Caransebe╚Öului a s─âv├ór╚Öit o slujb─â de Parastas la Biserica ÔÇ×Na╚Öterea Sf├óntului Ioan Botez─âtorulÔÇŁ din Caransebe╚Ö. Aici episcopul Veniamin ├«╚Öi doarme somnul de veci de la 1 august 2019, dup─â ce a fost adus de la Alba Iulia ├«n Eparhia Banatului Montan.

R─âm─â╚Öi╚Ťele p─âm├ónte╚Öti au fost depuse ├«n partea dreapt─â a pronaosului necropolei Eparhiei Caransebe╚Öului unde ast─âzi dup─â slujba de pomenire a fost sfin╚Ťit─â ╚Öi placa funerar─â care ├«mpodobe╚Öte morm├óntul celui de-al 6-lea episcop al Caransebe╚Öului.

ÔÇ×Veniamin Nistor a trebuit s─â plece din cetatea pe care a iubit-o ╚Öi a p─âstorit-o for╚Ťat de regimul comunist, dar la 70 de ani a revenit ├«n cetatea sa. Pentru noi este foarte important c─â ├«n timpul p─âstoririi aici la Caransebe╚Ö am reu╚Öit acest eveniment important, o restituire duhovniceasc─â ╚Öi istoric─â. Veniamin Nistor este legat ╚Öi de mine personal, deoarece prin mitropolitul Nicolae Corneanu aceast─â leg─âtur─â s-a transmis din tat─â spiritual ├«n fiu duhovnicesc. Veniamin Nistor l-a hirotonit ├«n 1943 pe t├ón─ârul Nicolae Corneanu ├«n treapta diaconiei, iar la ├«mplinirea vremii, ├«n anul 2000, mitropolitul Nicolae Corneanu m-a chemat ╚Öi m-a hirotonit ├«n treapta arhierieiÔÇŁ, a spus P─ârintele Episcop Lucian.

La acest eveniment au fost prezen╚Ťi membrii Permanen╚Ťei Consiliului Eparhial, preo╚Ťii din municipiu ╚Öi elevii seminari╚Öti din Caransebe╚Ö.  

Episcopul Veniamin Nistor ├«╚Öi doarme somnul de veci ├«n necropola Eparhiei Banatului Montan, al─âturi de primul Episcop al Caransebe╚Öului, Ioan Popasu, ╚Öi Episcopul Emilian Birda╚Ö, cel care a re├«nfiin╚Ťat, ├«n 1994, aceast─â eparhie.

Episcopul Veniamin Nistor al Caransebe┼čului s-a n─âscut ├«n ziua de 10/22 februarie 1886 ├«n comuna Araci (Arp─âtac), jude┼úul Covasna. Dup─â absolvirea studiilor de teologie la Sibiu, a urmat cursurile de doi ani la Facultatea de Teologie din Bucure┼čti. A fost preot militar, apoi a de┼úinut func┼úii administrative ├«n cadrul Arhiepiscopiei Sibiului, p├ón─â la alegerea sa ca episcop, ├«n 3 iunie 1941. Pe 8 iunie 1941, ├«n Duminica Rusaliilor, a avut loc ├«n Catedrala Mitropolitan─â din Sibiu slujba hirotonirii ├«ntru arhiereu a noului Episcop al Caransebe┼čului, Veniamin Nistor, iar instalarea s-a f─âcut duminic─â, 24 august 1941.

Comentarii

comentarii