Parchetul European (EPPO) din Timișoara și București au confiscat săptămâna aceasta case, terenuri și numerar în valoare de 1 milion de euro în cazul fraudei cu fonduri europene în care ar fi implicată societatea Arsat Industrie din Pecica, în încercarea de a recupera fondurile UE și naționale fraudate. Compania privată cu importante afaceri în judeţul Arad deține și Vechiul Cazinou și Hotelul Parc din Arad. În același dosar, procurorii EPPO acuză patru persoane și societatea de utilizare abuzivă a fondurilor.
„Parchetul European (EPPO) din Timișoara și București (România) a acuzat patru persoane și o companie de fraudă cu subvenții, implicând un proiect finanțat prin Programul Operațional Regional 2014-2020, cu peste 2,8 milioane de euro finanțare nerambursabilă din surse UE și naționale.
După cum s-a raportat în martie 2024, administratorul societății beneficiare este acuzat de falsificarea declarațiilor pentru a pretinde finalizarea unor lucrări care nu au fost executate în totalitate. Se presupune că facturile fiscale, rapoartele de lucru și ofertele de preț au fost prezentate organismului de gestionare a fondurilor UE, indicând în mod înșelător că lucrările au fost finalizate. În plus, suspecții sunt acuzați că au folosit documente falsificate pentru a dovedi că echipamentul necesar pentru efectuarea lucrărilor a fost livrat înainte de termenul limită al proiectului.
În cursul perchezițiilor efectuate în martie și în această săptămână, autoritățile au confiscat de la suspecți case, terenuri și numerar în valoare de 1 milion EUR, în încercarea de a recupera fondurile UE și naționale fraudate. Datorită unei anchete rapide, peste 1,8 milioane EUR în finanțări nerambursabile din Fondul european de dezvoltare regională (FEDER) și din fonduri naționale nu au fost niciodată plătite.
Dacă vor fi găsiți vinovați, suspecții riscă între trei și zece ani de închisoare. Toate persoanele vizate sunt prezumate a fi nevinovate până la proba contrarie în fața instanțelor judecătorești competente din România”, se arată într-un comunicat remis de EPPO.
În timpul perchezițiilor efectuate în luna martie la Arsat Industrie din Pecica, precum și la locuințele a doi asociați, procurorii au ridicat peste 112.000 de euro, 17.300 de lei, precum și o serie de documente.
Conducerea Arsat Industrie a transmis că, la momentul la care va avea acces la dosar, va putea face clarificările necesare pentru a-și dovedi nevinovăția”.
„Arsat Industrie dorește să precizeze în acest moment faptul că neagă acuzele de fictivitate și de fals în acte și declarații, în condițiile în care proiectul pentru care s-au accesat fondurile europene și care face obiectul acestui dosar va fi finalizat, în noul termen agreat cu Finanțatorul, 30 noiembrie 2024, toate bunurile/utilajele pot fi identificate ușor în noua hală, extinderea capacității de producție urmând să-și dovedească utilitatea pentru care fondurile europene au fost accesate.
Ca atare, excludem ideea unei fraude și suntem convinși că vom putea clarifica, în viitorul apropiat, toate aspectele ce ne sunt imputate. Ţinem să precizăm că societatea noastră are o vastă experienţă în accesarea de fonduri europene, ducând la îndeplinire, cu succes, peste 30 de proiecte care s-au bucurat de astfel de finanţări, toate dovedindu-se, la final, investiţii de succes şi transformând Arsat Industrie Pecica în exemplu de bune practici la nivelul României, dar şi al Uniunii Europene.
Toate achizițiile realizate de către Arsat Industrie pentru acest proiect au fost achitate în proporție de 100% de către beneficiar din surse proprii și credite bancare. Arsat nu a beneficiat de niciun fel de avans din fonduri europene, iar decontările se fac după verificarea cererilor de rambursare de către Finanțator.
Stăm la dispoziția organelor de cercetare pentru lămurirea aspectelor ce ne sunt imputate și ne vom canaliza energia, în perioada imediat următoare, pentru a ne dovedi nevinovăția. Suntem convinși că și acest proiect a fost realizat cu respectarea cerințelor impuse de lege şi de practicile europene.
Nicio secundă intenția noastră nu a fost să accesăm fonduri necuvenite. Conducerea Arsat Industrie este convinsă că, la finalul cercetării, lucrurile vor reveni pe făgașul normal și că investiţiile companiei vor putea fi derulate pe mai departe fără a plana asupra lor suspiciuni de fraudă.
Arsat Industrie este o societate 100% românească, inovativă, înfiinţată în anul 1991, care numără la această oră sute de angajaţi și care şi-a clădit afacerile cu respect faţă de lege. Este cel mai mare exportator în domeniul aerospațial din Regiunea de Vest a României, Grupul Arsat realizând exporturi de peste 200 milioane de dolari”, au transmis reprezentanții companiei.