Acasă Actualitate Eroii necunoscuți ai Revoluției din România Timișoara. Rebeli pentru o cauză

Eroii necunoscuți ai Revoluției din România Timișoara. Rebeli pentru o cauză

394
DISTRIBUIȚI

Dobrivoie Kerpenisan a ajuns în România pe 17 decembrie 1989, cu doar câteva ore înainte de închiderea granițelor. Era student în Germania și a venit la Sânpetru Mare să-și viziteze bunicii.

Ce s-a întâmplat în acest sat din apropierea Timișoarei în săptămâna de dinaintea Crăciunului 1989?

Chiar din prima zi, tânărul fotograf a urmărit mulțimea cu aparatul său de filmat. A înregistrat pe peliculă revolta și anarhia din satul natal, proteste de masă, jafuri și zeci de trupuri grav rănite în Timișoara.

Bazat pe fotografii rare și nepublicate până acum, noul său proiect multimedia urmărește destinul protagoniștilor acelui moment istoric 30 de ani mai târziu.  În cadrul întâlnirii, ei descoperă momente cruciale din viața lor în aceste fotografii istorice pe care le văd pentru întâia oară, retrăind curajul, frica și speranța din zilele lui decembrie 1989.

Autorul prezintă o față prea puțin cunoscută a Revoluției Române prin intermediul câtorva istorii personale la sfârșitul „Epocii de Aur” a lui Nicolae Ceaușescu — un portret colectiv de eroi necunoscuți ai unei societăți în plină transformare.

Dobrivoie Kerpenisan este un cineast fotograf, absolvent al Universității de Arte Folkwang, din Germania. Filmele sale documentare au ca temă principală tranziția și eforturile de ieșire din trecutul statelor totalitare.

Lucrările Comisiei de reconciliere din Africa de Sud, rolul mass mediei în recentele Războaie Balcanice, schimbările aduse de Revoluția Română, importanța Tinerilor Luptători de Rezistență în timpul Celui de-al Treilea Reich sunt câteva subiecte care i-au atras interesul în domeniul evoluției social-politice mondiale.

A fost distins cu premii importante la Tokyo, Chicago, Oberhausen, în Portugalia ș.a.
Filmele sale, prezentate și comentate de Alexander Kluge, au fost proiectate la MoMa New York, Centre Pompidou Paris, Barbican Centre London, Art Biennale Sao Paolo, centre Goethe Institut.

Proiectul inter-disciplinar Rebeli pentru o cauză include un nou documentar, un album foto și câteva expoziții în diverse orașe din întreaga lume. Este o continuare a seriei de portrete dedicate unor figuri umane mai puțin sau deloc cunoscute — povești cu structuri narative insolite, explorări ale realităților subiective și demnității omenești -informează organizatorii.

Vernisaj Rebeli pentru o cauză, vineri 31 ianuarie de la ora 17, în Piața Libertății nr. 5 Timișoara.

Comentarii

comentarii