Acasă Eveniment Este materialul antiderapant utilizat de Retim cauză a poluării cu praf în...

Este materialul antiderapant utilizat de Retim cauză a poluării cu praf în Timişoara?

DISTRIBUIȚI

“De-a lungul anilor, s-au aruncat tone de material antiderapant –nisip şi clorură de sodiu – pe străzile din Timişoara. O dată s-a  plătit să îl aducă în oraş, iar acum plătim să îl ducă din oraş. Nisipul persistă de ani de zile în Timişoara. Situaţia era aşa: îl împrăştiau pe carosabil în timpul iernii, apoi, când se încălzea timpul, îl adunau şi-l aruncau pe spaţiul verde, iar ploaia îl readucea pe carosabil, ceea ce persistă”, a declarat Marian Eperieş, prim-comisar al Gărzii de Mediu – Comisariatul Judeţean Timiş.


Praf şi nisip

Efectul acestui fenomen este poluarea cu praf. Oricine se deplasează pe jos pe străzile din Timişoara simte din plin, pe propria piele, în aerul pe care îl trage în plămâni, particulele în suspensie denumite ştiinţific PM10 şi PM2,5. Pe multe străzi, imediat după ce s-a topit zăpada, era un strat gros de nisip, la marginea carosabilului. Îndeosebi, la ieşirea din anotimpul rece, primăvara, poluarea cu praf este cea mai puternică. Numai de la începutul anului 2011 au fost înregistrate 58 de depăşiri ale normelor privind poluarea cu praf. Limita maximă pe un an este de 60 de depăşiri. Bineînţeles că sunt mai multe cauze ale poluării, pe lângă aceasta. Omul de afaceri Emil Cristescu a declarat că această compoziţie a materialului antiderapant – sare şi nisip – este o cauză a poluării cu praf în Timişoara. “Cea mai bună tehnologie ar fi cu clorură de calciu”, a spus Cristescu. Un alt aspect interesant este că, ani de zile, materialul antiderapant împrăştiat pe străzi de Retim a reprezentat o cauză a poluării cu praf şi tot Retim a primit bani grei de la primărie, pentru a spăla străzile.

Vom plăti amendă sau nu?

Florin Cepănariu, directorul Retim, este optimist şi susţine că nu vom fi amendaţi de Uninunea Europeană din cauza depăşirii normelor privind poluarea cu PM10, iar acest praf vine, de fapt, din pusta Banatului. “După acţiunile pe care le-am început cu Primăria Timişoara, prin spălarea mecanică şi manuală a străzilor, nu ar trebui să fie probleme privind poluarea cu praf încât să ne amendeze Uniunea Europeană. Au fost probleme la început de an. Într-adevăr, la ieşirea din iarnă mai sunt probleme cu străzile lăturalnice. Totuşi, Timişoara e un oraş de câmpie şi, dacă vă uitaţi vara, veţi observa că este învăluit într-un halou de praf din cauza pustei Banatului”, a declarat Cepănariu, joi, 14 aprilie. Şeful de la Retim susţine că acum nu se mai utilizează în compoziţia materialului antiderapant clorura de sodiu (sarea de bucătărie) cu nisip, ci numai clorură de sodiu şi clorură de calciu (tot o sare), aruncată ca atare sau sub formă de soluţie. Ţara noastră a primit avizul motivat pentru nerespectarea termenului de transpunere în legislaţia naţională a Directivei privind calitatea aerului. De asemenea, din cauză că în mai multe oraşe  poluarea cu praf este foarte mare, Comisia Europeană a ameninţat ţara noastră cu amendă, bani grei, prin declanşarea procedurii de infringement.

 

 

Comentarii

comentarii