Acasă Administraţie Este oficial! Hrănirea porumbeilor din piețele Timișoarei va fi interzisă!

Este oficial! Hrănirea porumbeilor din piețele Timișoarei va fi interzisă!

DISTRIBUIȚI

În ședința de marți, 25 mai, Consiliul Local Timișoara a votat, până la urmă cele două proiecte de HCL care afectează animalele din Timișoara: cel privind regulamentul de deținere și acces cu animalele de companie și cel privind actualizarea hotărârii 371/2007 care stabilește amenzile în Timișoara astfel încât să fie incluse și cele legate de animale. Față de varianta inițială, au fost operate câteva modificări.  Cea mai importantă: nu va fi interzisă hrănirea tuturor animalelor pe domeniul public, ci doar a păsărilor, și asta după o perioadă de grație.

Proiectele de hotărâre „s-au născut” cu patru luni în urmă, de atunci stârnind mai multe discuții în spațiul public, concretizate și într-o dezbatere la comun, organizată pe 24 aprilie. Și atunci, punctul care a stârnit cele mai multe controverse au fost legat de prevederea privind interzicerea hrănirii porumbeilor. La fel, și consilierii locali au comentat în discuțiile de marți același subiect.

Pe de o parte, la fel cum s-a întâmplat la dezbatere, s-a spus că o astfel de prevedere ar duce la moartea porumbeilor. Daniela Mariș (PNL) a spus că cea mai grea ar fi dezobișnuirea copiilor și bătrânilor de a-i hrăni. „Nu este o soluție să îi înfometăm și să moară de foame. Pe cine amendăm și cum amendăm?” a punctat aceasta, considerând mai binevenită montarea unor sonare. Marius Craina (PRO România) i-a dat dreptate liberalei și a propus metode moderne de sterilizare sau relocarea porumbeilor către zonele mai marginale ale Timișoarei.

Fostul viceprimar Dan Diaconu (PNL) a fost mai categoric: „Au fost patru luni de când a pornit acest proiect. Este un gest meritoriu, dar cu ce eficiență? Cam în ce scenariu logic doar interzicerea hrănirii în unele zone va putea avea un efect real cu privire la porumbei? (…) Dacă această problemă se dorea a fi rezolvată, se venea cu o soluție integrată. O amendă nu schimbă situația, ci doar creează frustrare”.

Răzvan Stana și Rodica Militaru, cei doi consilieri locali USR PLUS care au inițiat proiectul de hotărâre, au reiterat ideea că se vrea doar binele păsărilor și că, în timp, acestea se vor muta singure spre alte zone atât timp cât nu vor fi hrănite. „Este vorba despre șansa legii de a se impune în fața unor abuzuri. Nimeni nu se va duce să amendeze cu ticăloșie un copilaș care aruncă o mână de grăunțe. Va exista această perioadă de grație,  va fi și instruită Poliția Locală să facă lucrurile cu gândul la cetățeni. Ideea este ca aceștia să aibă șansa de a avea legea de partea lor”, a punctat Stana, care a amintit că atât în pregătirea primei versiuni, cât și la dezbatere, au fost ascultate toate părerile, inclusiv a specialiștilor.

„S-a pus întrebarea de ce a durat patru luni. Această dezbatere arată că este un subiect important și că aceste patru luni tot nu au fost de ajuns. Faptul că cei doi colegi au făcut acest efort și au cerut păreri diferite este important pentru democrația noastră. Rolul nostru nu este doar să aprobăm, ci și să dezbatem”, a intervenit și primarul Dominic Fritz.

Alte nereguli au privit și transportul în comun cu animalele de companie și programele de informare pe care le va face primăria. În acest sens, au fost făcute două amendamente. Ștefan Sandu a propus anularea aliniatului care prevedea obligația deținătorilor de animale de a alege locul cel mai liber în mijlocul de transport în comun și de a nu circula la ore de vârf, pe motiv că, pe parcursul unei călătorii, situația se poate schimba și atunci ar fi prea subiectiv modul de aplicare. Lucian Căldăraru a cerut ca primăria să fie „obligată” să desfășoare pe viitor acțiuni de informare, nu doar să „poată”, așa cum era prevăzut inițial. Ambele amendamente au trecut fără prea mari emoții.

Discuții au mai fost și legate de acel aviz de la vecini în cazul deținerii unor apartamente de bloc. Dan Diaconu a spus că prin trecerea acestei responsabilități la asociațiile de proprietari nu se schimbă mare lucru, în timp ce Rodica Militaru, din contră, a spus că acum va fi nevoie de acordul majorității locatarilor, nu al tuturor. În plus, a mai punctat inițiatoarea proiectului, lucrurile vor fi mai predictibile pentru cei care doresc să se mute într-un anumit bloc, din moment ce în regulament se menționează în ce condiții este permisă deținerea de animale de companie.

Cu promisiunea că pe viitor vor fi operate schimbări în privința adăposturilor de câini, că vor fi închise podurile clădirilor din zonele istorice astfel încât să nu mai ajungă acolo porumbeii și că vor fi montate echipamente care să alunge păsările din anumite locuri, consilierii locali au aprobate cele două proiecte de hotărâre.

Așadar, de acum înainte va fi interzisă hrănirea porumbeilor și a altor păsări pe domeniul public al Timișoarei, dar ar urma să existe, după cum au spus Răzvan Stana și Rodica Militaru, o perioadă de grație până să fie pusă în aplicare această prevedere. După aceea, ar urma ca amenda să fie între 100 și 200 de lei. Pe de altă parte, va fi permis accesul, în anumite condiții, cu animalele de companie în mijlocele de transport în comun. Se elimină și obligativitatea obținerii unui acord din partea tuturor locatarilor din bloc pentru deținerea animalelor de companie la bloc, dar aceste aspecte ar putea fi stabilite în cadrul fiecărei asociații de proprietari, cu votul majorității.

Cele două proiecte de hotărâri de consiliu local pot fi consultate pe site-ul primăriei la https://www.primariatm.ro/administratie/consiliul-local/proiecte-de-hotarari/, fiind publicate pe 8 aprilie. În acest moment, pagina municipalității nu permite obținerea unui link direct către acestea.

Comentarii

comentarii