Acasă Actualitate “Este ruşinos pentru un oraş ca Timişoara să aibă un parc al...

“Este ruşinos pentru un oraş ca Timişoara să aibă un parc al copiilor aşa degradat!”

DISTRIBUIȚI

Degradarea pe zi ce trece a Parcului copiilor Timişoara, proces ce are loc în continuu de 20 de ani, reprezintă o pată neagră pe obrazul autorităţilor şi al oraşului. Situaţia devine tot mai gravă, cu cât trece timpul şi nu se  întreprinde nimic, deşi este vorba de copii, adică de viitorul Timişoarei. O cauză a o are şi scandalul ce a izbucnit anul trecut dintre vechea conducere a Prefecturii Timiş şi Primăria Timişoara. Acum, suntem în plină criză economică şi, se pare, că efectele se vor simţi tragic tot asupra micuţilor. Despre aceste subiect, ZIUA de Vest a duscutat cu unii intelectuali şi cu o parte a societăţii civile din Timişoara.
“Nu e normal să existe un oraş, fără un parc al copiilor bine amenajat, dar aceasta nu e problemă actuală, pentru Timişoara, ci de 20 de ani. Totuşi, s-au mai făcut unele părculeţe între blocuri. Nu există un parc unic al copiilor, dar câteva mai mici sunt amenajate. Primăria Timişoara are părţi bune şi părţi rele, la acest aspect, dar problema trebuie rezolvată”, a declarat Mihai Gafencu, preşedintele Organizaţiei “Salvaţi copiii” Timiş.
“Parcurile şi copiii reprezintă investiţii pentru viitorul comunităţii. Copiii trebuie să trăiască într-un mediu ecologic. Sunt repere ale dezvoltării durabile care nu au fost suficient în atenţia autorităţilor timişorene.
Parcurile reprezintă patrimoniul cultural al unui oraş şi fac parte din componenta fundamentală a dezvoltării. Dacă nu vin bani din resurse proprii, atunci să fie atraşi de la proiectele europene”, a declarat conf. univ. dr. Daniel Vighi, scriitor.
“Faptul că Timişoara a avut un parc al copiilor şi acum nu este amenajat se datorează neînţelegerilor dintre cei care ne conduc. Tot noi, cetăţenii, suntem vinovaţi că nu suntem în stare să îi tragem la răspundere. Cineva trebuie să ia atitudine să îi adune pe factorii decidenţi locali şi să îi întrebe: “De ce nu se amenajează parcul copiilor Timişoara?”. Eu ştiu că s-a deblocat această acţiune cu parcul copiilor. Nu ar trebui să se aprobe rectificarea aceasta, prin care să se ia din banii destinaţi parcului. Dacă vor să ia banii de la parc şi vor să îi aloce în altă parte, atunci e o crimă împotriva copiilor şi a cetăţenilor Timişoarei, fiindcă s-a promis că se va face parcul. Cineva se pare că îşi bate joc de Timişoara, dacă va fi aşa”, a spus Patru Olariu, preşedintele Federaţiei Asociaţiilor de Locatari Timişoara.
“Este vorba de interese economice reprezentate de către unele partide politice  care nu s-au înţeles. Este un dezinteres faţă de copiii Timişoarei care ar putea să beneficieze de un asemenea parc destinat lor, foarte util. Este ruşinos pentru un oraş ca Timişoara să aibă un parc al copiilor aşa degradat. Este foarte trist. Dacă banii vor fi cheltuiţi prost, chiar nu se va vedea nimic. Dacă se va găsi un om care să facă într-adevăr ceva şi cu aceşti bani puţini se vor vedea rezultate. Atât timp cât prevalează interesele politico-economice şi nu interesul copiilor nu se va rezolva nimic corect. Se vor trage în continuare tunuri. Şi noi la TVR Timişoara am făcut emisiuni pe această problemă şi rezultatul e acelaşi. Personajele vin povestesc ne ameţesc cu vorbe şi rezultatele se văd când mergi în parc”, a declarat Lucian Ionică, directorul TVR Timişoara.
“Aici e vorba de lipsă de cultură a celor care iau decizii. Un oraş şi un om nu au nevoie numai de partea materială, ci şi de partea culturală şi de educaţie. Mai mult, nu putem construi prezentul cu faţa la trecut, ci cu faţa la viitor, iar viitorul Timişoarei îl reprezintă copiii. Un oraş este un organism viu care trăieşte ca o fiinţă vie. Obligatoriu trebuie să ne gândim la copii. Am observat că şi actualele şi fostele consilii locale măsoară anumite calităţi la număr de voturi. Calitatea nu se măsoară cu numărul voturilor. Există alte criterii. Viitorul oraşului Timişoara pleacă de la felul cum ne îngrijim de copii”, e de părere Pompiliu Alămorean, primul primar ales al Timişoarei, arhitect.
“Reprezentanţii Primăriei Timişoara se ocupă mai mult de străzile pe care locuiesc ei şi mai puţin de copii – viitorul oraşului. Aşa îi apreciază pe copii. Parcul copiilor a funcţionat pe vremea lui Ceauşescu, dar acum e în paragină. Eu mergeam cu copilul meu acolo, când era mic. Nici oamenii de afaceri nu s-au implicat. Primăria trebuie să facă acum ceva?”, a subliniat Teodor Raţiu, comisarul-şef al Organizaţiei pentru Apărarea Drepturilor Omului din România, cu sediul în Timişoara.
“Eu mi-am dus copiii acolo în timpul lui Ceauşescu şi regret acel tunel şi trenuleţul, regret pista din mijlocul parcului unde micuţii învăţau reguli elementare de circulaţie. De pe bicicletă ei se familiarizau cu stopurile sau cu trecerile de pietoni. Regret foarte mult chioşcul care e în paragină din parc, acolo, pentru prima dată în 90, s-a consumat sirop de kiwi. Regret tinereţea când în Parcul Copiilor şi în parcul Rozelor şi Parcul Central erau locuri unde puteai sta liniştit pe bancă, acum, nu mai ai siguranţa statului sub clar de lună în parc, în Timişoara. De asemenea, regret foarte mult disputa dintre fosta conducere a Prefecturii Timiş şi actuala conducere a Primăriei Timişoara pe tema Parcului copiilor şi au trecut ani şi nu s-a făcut nimic acolo, decât paragina. Mai regret că nu există un spaţiu în Timişoara unde oamenii care au câini să îi poate duce undeva, în linişte, să îi plimbe. Mai spun că, în 1990, am făcut primele reportaje despre activitatea din Parcul copiilor Timişoara şi aveai ce vedea atunci”, şi-a amintit cu nostalgie Radu Ciprian Pop, redactor la Radio Timişoara.

Comentarii

comentarii