Acasă Sănătate Eurodeputatul Cristian Buşoi a organizat în PE o dezbatere privind cercetările ştiinţifice...

Eurodeputatul Cristian Buşoi a organizat în PE o dezbatere privind cercetările ştiinţifice pe animale

DISTRIBUIȚI

Eurodeputatul PNL Cristian Buşoi a organizat, marţi, în Parlamentul Europei (PE), dezbaterea cu tema ‘Să înţelegem implicaţiile cercetării ştiinţifice pe animale şi alternativele acesteia’, în cadrul căreia a subliniat atât necesitatea şi importanţa de a se face astfel de studii pe animale, cât şi faptul că în UE există legislaţia care să asigure standardele etice de cercetare ştiinţifică pe astfel de organisme vii.
‘În UE există cadrul legislativ adecvat, care promovează standarde etice privind cercetarea pe animale. Această legislaţie include obligativitatea de a folosi metode alternative atunci când este posibil şi obligaţia unei pregătiri adecvate şi avizate pentru cei care fac cercetare. Dezvoltarea metodelor alternative la utilizarea animalelor în cercetare, cum ar fi folosirea modelelor de celule umane şi modelare pe calculator, continuă să progreseze, iar sectorul bio-ştiinţific trebuie să încurajeze această direcţie’, a declarat Cristian Buşoi.
Cu toate acestea, a remarcat el, metodele alternative nu sunt în măsură, cel puţin în acest moment, să înlocuiască pe deplin folosirea animalelor. ‘Pentru multe boli, şi mă refer aici în special la cele complexe, precum cancerul, bolile cardiovasculare sau diabetul, care afectează mai multe organe, trebuie să înţelegem modul în care interacţionează întreg organismul, ceea ce face ca cercetarea pe animale vii să fie, în continuare, esenţială’, a subliniat medicul timişean. Eurodeputatul Cristian Buşoi a mai remarcat faptul că de-a lungul timpului tratamente importante au fost descoperite cu ajutorul cercetării pe animale. ‘Avem, însă, obligaţia să ne asigurăm că atunci când sunt folosite în scopul cercetării, ţinem seama de toate cerinţele bunăstării animalelor şi că acestea sunt expuse cât mai puţin stresului traumatic’, a completat el. Nu în ultimul rând, el a adăugat că este de acord că trebuie depuse eforturi pentru a înlocui cât mai curând folosirea animalelor vii atunci când se efectuează experimente cu scopuri ştiinţifice. Alături de Cristian Buşoi, evenimentul a fost organizat de Vicky Ford, în cooperare cu Federaţia Academiilor de Medicină din Europa (FEAM).
La discuţii au luat parte personalităţi de marcă din domeniul medicinei şi cercetării, precum prof. Dermot Kelleher, decanul FEAM, prof. Roger Lemon (Universitatea Colegiu din Londra), prof. Ştefan Treue (Facultatea pentru Neurofizică, Biofizică şi Bioştiinţă Moleculară, Germania), prof. Ştefan Constantinescu (Centrul Ludwig Cancer Research, Belgium), prof. Silvio Garattini şi Mario Negri (ambii de la Institutul pentru Cercetare Farmacologică, Italia).
Evenimentul ‘Understanding research involving animals and alternatives’ a avut loc în contextul dezbaterilor de actualitate la nivel european pe această temă, în special pe marginea petiţiei intitulate ‘Stop Vivisection’, în care semnatarii cer Comisiei Europene să abroge directiva 2010/63/EU privind protecţia animalelor folosite în scopuri ştiinţifice şi să prezinte o nouă propunere care elimină experimentele pe animale.

Comentarii

comentarii