Acasă Politica Eurodeputatul Maria Grapini participă activ la acțiunile care pot stabili măsuri concrete...

Eurodeputatul Maria Grapini participă activ la acțiunile care pot stabili măsuri concrete de dezvoltare a relațiilor dintre România și Republica Moldova

DISTRIBUIȚI

Membră a delegației PE pentru Republica Moldova, încă de la primul său mandat ca europarlamentar, din 2014, Maria Grapini a participat de nenumărate ori, în cadrul acestor delegații, la întâlniri importante cu instituțiile din Republica Moldova, în contextul în care, atât pentru această țară, cât și pentru Ucraina, au fost semnate acorduri de aderare la UE.

Mai mult, europarlamentarul Maria Grapini a participat, luna trecută, la Forumul Economic Regional Moldova (ediția 2024). Eurodeputatul Maria Grapini a fost speaker pe o temă extrem de importantă “Importanța fondurilor europene în dezvoltarea regională-FEDER”. Intervenția Mariei Grapini a avut loc în prima parte a evenimentului, intitulată „Maparea oportunităților din Regiunea Moldovei, în contextul Atragerii Investițiilor Străine și relansării comerțului exterior!”.

Evenimentul a fost organizat în perioada 4-6 iulie, la Cazinoul Băilor din Vatra Dornei, a reunit lideri din business, experți, factori de decizie, reprezentanți diplomatici din regiune, pentru a discuta despre provocările și oportunitățile economice specifice Europei de Sud-Est, evidențiind avantajele și oportunitățile economice ale Regiunii Moldova (Nord Estul României și Republica Moldova).

Intervenția eurodeputatului Grapini din cadrul evenimentului, dar și acțiunile sale concrete de susținere a aderării Republicii Moldova la UE, au fost, de altfel, evidențiate în ediția de vară 2024 a Revistei Economice Moldova Invest, dedicată exclusiv reflectării celei de a XVIII-a ediții a Forumului Economic Regional Moldova (Vatra Dornei, 2024).

În cadrul intervenției sale, susține Revista Economică Moldova Invest, Maria Grapini a subliniat că România se află într-o perioadă semnificativă de finanțare europeană, cu alocări financiare importante în exercițiul bugetar european 2021-2027. 

„Aceste fonduri, în valoare de 392 de miliarde de euro, pentru politica de coeziune, sunt menite să stimuleze creșterea economică și să promoveze cooperarea teritorială în regiunile Uniunii Europene”.

Europarlamentarul Maria Grapini a evidențiat faptul că această perioadă cumulează cea mai mare alocare de fonduri pentru România, din întreaga perioadă înregistrată de la integrare, cu obiective clare de investiții în sectoare cheie precum digitalizarea, tranziția ecologică și competitivitatea IMM-urilor.

Cu o carieră diversificată, care include atât experiența antreprenorială cât și cea în funcții publice, Maria Grapini a vorbit despre necesitatea asumării responsabilității în procesul de implementare a politicii de coeziune. „Am ales să intru în politici publice pentru că mi-am asumat să fac, nu doar să vorbesc”, a subliniat Grapini, evidențiind că rolul Parlamentului European este crucial în modificarea și negocierea propunerilor legislative ce vizează utilizarea fondurilor europene în statele membre.

În plus, europarlamentarul a adăugat că o coordonare mai bună între sectorul public și cel privat este esențială pentru a maximiza impactul investițiilor europene în regiuni. Trebuie să facem un parteneriat public-privat viabil, a afirmat Grapini, subliniind că este nevoie de o abordare sectorială specifică, pentru a asigura că investițiile contribuie efectiv la dezvoltarea economică și socială durabilă.

În încheierea mesajului, Maria Grapini a reiterat importanța imaginii de țară și a unei abordări pragmatice în atragerea investițiilor străine și utilizarea eficientă a fondurilor europene. „Avem nevoie de o politică sectorială aplicată, care să ducă la rezultate concrete”, a subliniat Grapini, explicând că, prin colaborare și negociere instituțională eficientă, România poate transforma aceste resurse în motorul dezvoltării regionale durabile.

„Republica Moldova trebuie sprijinită să urmeze drumul european. România, în mod special, o va ajuta să învețe din greșelile ei, făcute pe drumul european parcurs la preaderare și în cei 17 ani de la aderarea la Uniunea Europeană, din 2007”, a mai punctat eurodeputatul Grapini.

„Trebuie extrem de bine negociat și argumentat, în funcție de nevoile reale ale Republicii Moldova, când se vine la Comisia Europeană, la verificarea jaloanelor, pentru a găsi, împreună, cele mai bune soluții. Îmi doresc, mai ales în contextul acesta extrem de complicat, un drum european pentru Republica Moldova. Fiți convinși că atât eu, cât și toți românii din PE, indiferent de grupul politic din care facem parte, susținem aderarea Republicii Moldova la UE!”, a completat Maria Grapini.

Gazdă și organizatoare, la Bruxelles, a Conferinței „Impulsionarea absorbției fondurilor europene de către Republica Moldova”

În calitate de gazdă și organizatoare a Conferinței „Impulsionarea absorbției fondurilor europene de către Republica Moldova”, care s-a desfășurat, în acest an, în Parlamentul European, europarlamentarul Maria Grapini a facilitat crearea unui cadru de dezbatere amplu, schimbul de informații cu oficialii Comisiei Europene permițând clarificarea multor întrebări adresate de participanți. Au fost puse, astfel, bazele pentru colaborările viitoare între reprezentanții din Republica Moldova și România.

La această importanță conferință, au participat oficiali din partea Comisiei Europene, vicepreședintele Parlamentului European, Excelența Sa, doamna Ambasador Iulia Matei, de la Reprezentanța Permanentă a României la UE, Excelența Sa, doamna Ambasador Daniela Morari, Șeful Misiunii Republicii Moldova pe lângă UE, ministru-consilier al Ambasadei bilaterale a României în Regatul Belgiei, Ștefan Sima, precum și primari, șefi de raioane, directori de spitale și rectori de universități din Republica Moldova și România, alături de asociații ale oamenilor de afaceri.

Potrivit Mariei Grapini, susținătoare a demersurilor Chișinăului de aderare europeană, relațiile UE-Republica Moldova au intrat într-o nouă etapă strategică, de când Consiliul European a recunoscut perspectiva europeană a Moldovei și i-a acordat statutul de țară candidată. Totodată, a mai spus eurodeputatul, integrarea Republicii Moldova în UE va fi un factor esențial în protejarea și consolidarea democrației.

Nu în ultimul rând, europarlamentarul Maria Grapini a precizat, în plenul PE, în cadrul unor intervenții tranșante, că susține Republica Moldova, inclusiv alocarea de fonduri și sprijin tehnic pentru reformarea administrației publice din această țară.

Comentarii

comentarii