Joi, 29 mai, în inima Timișoarei, Piața Sf. Gheorghe a găzduit un eveniment cu o miză culturală și civică aparte: „FILA – lecturi actuale din presa altor vremuri”, organizat de Biblioteca Județeană Timiș „Sorin Titel”. Tema ediției: „EU și UE. Europa – Europele fiecăruia”, o explorare a modului în care presa de altădată reflecta ideea de Europă și traseul României spre Uniunea Europeană.
Evenimentul a fost prilejuit de o expoziție de presă din arhiva Secției Documentar-Periodice a BJT, din care au fost selectate articole relevante pentru înțelegerea evoluției conceptului de „Europa” în spațiul public românesc.
De la tipar la dezbatere
Printre invitați s-au numărat Jose Miguel Viñals Ariño, consul onorific al Regatului Spaniei la Timișoara, Sorin Ionescu, profesor, Petre Mihăieș și Marin Popescu, consilieri județeni, Nicolae Lauș, cancelar al Episcopiei Romano-Catolice Timișoara, dar și elevi de la Colegiul Național „Ana Aslan” și Colegiul Tehnic „Emanoil Ungureanu”.
Discuțiile au oferit o perspectivă critică și diversă asupra identității europene, pornind de la materialele de presă din diferite epoci. S-a vorbit despre percepțiile istorice ale europenității, mituri persistente, dar și despre modul în care presa modelează și reflectă spiritul public.
FILA – presă veche, idei actuale
„FILA este un concept lansat în 2018, care valorifică fondul de presă al bibliotecii dintr-o perspectivă vie, contemporană. Presa de odinioară ne oferă repere pentru a înțelege prezentul, tocmai prin distanța pe care o avem față de evenimente și limbaj”, a explicat Tudor Crețu, directorul BJT.
Un exemplu anterior de abordare comparativă a fost dezbaterea despre pandemii, organizată în 2021, când articolele din timpul gripei spaniole au fost puse în oglindă cu realitățile recente generate de COVID-19.
Europa între memorie și viitor
Evenimentul a adus în prim-plan o întrebare esențială: Ce înseamnă, de fapt, Europa pentru fiecare dintre noi? Răspunsurile s-au conturat nu doar din intervențiile invitaților, ci și din vocea elevilor, pentru care Uniunea Europeană este un dat al prezentului – dar și un proiect în continuă formare.