Acasă Actualitate “Europa o haină prea mare…!” Unul dintre cei mai reputați filosofi contemporani...

“Europa o haină prea mare…!” Unul dintre cei mai reputați filosofi contemporani a deschis programul Capitală Culturală Europeană la UVT

DISTRIBUIȚI

Sâmbătă, 18 februarie, unul dintre cei mai reputați filosofi contemporani din Europa, Peter Sloterdijk, a deschis programul anului 2023 Capitală Culturală Europeană la Universitatea de Vest din Timișoara.

Conferința „Câteva gânduri despre Europa de azi” a avut un succes extraordinar, Aula Magna a UVT a fost arhiplină. Discursul strălucitor al lui Sloterdijk a fost pliat perfect pe realitățile pe care le traversează năucită Europa. Filozoful a încercat astfel să arate minților mai mult sau mai puțin luminate care conduc “această minunată corabie”, că trebuie urgent să se trezească și să privească mult mai atenți pe unde înaintează, pentru a nu eșua lamentabil, spre disperarea tuturor. “Europa, o haină prea mare pentru mulți dintre noi…!”

“În ciclul de evenimente „La UVT, Cultura este Capitală!”, am participat la o conferință de excepție, în Aula Magna „Ioan Curea” a UVT, arhiplină din nou. Conferința a abordat o tema deosebit de interesantă, despre Europa, încă “o haină prea mare pentru majoritatea dintre noi”, într-o deschidere reflexivă propusă de binecunoscutul filosof german Peter Sloterdijk.

Sub tilul „Câteva gânduri despre Europa de azi”, reputatul filosof a realizat o incursiune în istoria continentului european, cu trimiteri vibrante spre actualitatea politică și socială a lumii noastre”, a subliniat prof. Marinel Pirtea, rectorul UVT, care l-a numit pe Sloterdijk “cel mai mare filosof”.

Duminică a avut loc o altă discuție fermecătoare, demnă de o capitală culturală, între două personalități de calibru: Peter Sloterdijk și Andrei Ujică. Un alt eveniment grupat sub genericul „La UVT, cultura este capitală!”.

În19 februarie, amfiteatrul A01 a devenit spațiu de dialog și de cugetare în cadrul unei teme inedite „Despre vechile suferinți ale luminii la coborârea în întuneric și noile ei mari înfăptuiri în băile cu săruri de argint”.

Aceste evenimente fac parte din Programul Cultural „Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii”, teritoriul Oameni, stația Reflecții, este finanțat de Municipiul Timișoara prin Centrul de Proiecte.

 

Comentarii

comentarii