Acasă Politica Europarlamentarul PNL Cristian Buşoi îi scrie lui Videanu şi CNAS

Europarlamentarul PNL Cristian Buşoi îi scrie lui Videanu şi CNAS

406
DISTRIBUIȚI

“Sub semnătura dumnevoastră, aţi emis, săptămâna trecută, un ordin prin care condamnaţi micii întreprinzători, farmaciştii de carieră, la faliment”
Parlamentarul european PNL Cristian Buşoi a transmis o scrisoare deschisă ministrului Sănătăţii, Adriean Videanu şi conducerii Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS). Reacţia europarlamentarului Cristian Buşoi vine la ordinul emis, săptămâna trecută, prin care Casa Naţională de Sănătate îşi plăteşte datoriile la farmacişti o dată la şase luni şi nu o dată la două luni, cum era înainte.

“Aţi tăiat, dintr-o mişcare de pix, orice plan pe care un farmacist şi-l face pentru necesarul de medicamente”
“Sub semnătura dumnevoastră, aţi emis, săptămâna trecută, un ordin prin care condamnaţi micii întreprinzători, farmaciştii de carieră, la faliment şi odată cu ei şi pe oamenii cu venituri reduse, care nu vor mai avea de unde să-şi cumpere medicamentele de zi cu zi.  Măsura luată de dumneavoastră, prin care Casa Naţională de Sănătate îşi plăteşte datoriile către farmacişti o dată la 6 luni – faţă de 2 luni, cum era până săptămâna trecută – conduce la consecinţe grave:  farmaciştii nu vor mai putea elibera medicamente compensate, iar cei care au nevoie vitală de aceste medicamente, dacă vor avea de unde să le cumpere, nu şi le vor permite la preţ întreg. Mai exact, aţi tăiat dintr-o mişcare de pix, orice plan pe care un farmacist şi-l face pentru necesarul de medicamente, afectând un întreg sistem naţional de sănătate publică. Ca mai întotdeauna, primii afectaţi de politicile proaste din sănătate sunt persoanele din provincie şi de la sate cu venituri reduse, precum şi pensionarii”, scrie europarlamentarul în scrisoarea adresată lui Videanu şi conducerii CNAS.

“Răspunderea este a dumneavoastră”
“Aveţi cu siguranţă raportări grave din toată ţara, pe care le treceţi sub tăcere. Ştiţi că în multe localităţi din ţară farmaciştii au intrat în grevă. Nu de azi de ieri, ci de luni de zile v-au semnalat faptul că nu mai sunt soluţii pentru a cumpăra medicamente şi nu mai pot da oamenilor reţete compensate. Dumneavoastră le treceţi însă sub tăcere sau daţi din umeri dând vina pe criză. Aşteptaţi probabil să treacă furtuna, pentru ca aceste lucruri să treacă neobservate sau să se deconteze la un alt partid decât cel din care faceţi parte. De data aceasta însă răspunderea este a dumneavoastră pentru că nu sunteţi puşi în fruntea unor instituţii publice pentru a crea probleme, ci pentru a găsi soluţii”, spune Cristian Buşoi, medic şi parlamentar în Parlamentul European.

“Vă cer să eliminaţi acest ordin şi să intraţi în rigorile funcţiei pe care o ocupaţi”
Buşoi îi cere lui Adriean Videanu să elimine acest ordin, mai ales dacă se ţine cont de faptul că în Parlamentul European se discută despre naşterea unei directive prin care statul va fi obilgat să facă plăţi către furnizori în maxim 30 de zile. “În consecinţă, în numele celor care nu mai pot plăti medicamente compensate, în numele farmaciştilor de carieră, a celor care au farmacii la sate sau în provincie şi practică această meserie liberală, vă cer să eliminaţi acest ordin şi să intraţi în rigorile funcţiei pe care o ocupaţi. Cu atât mai mult cu cât România, împreună cu toate statele membre ale UE, va trebui cel mai probabil să aplice de anul următor o directivă – ce este dezbătută acum în instituţiile europene – prin care statul va fi obligat să facă plăţi către furnizorii privaţi în termen de maxim 30 de zile. Vă cer să vă achitaţi de sarcina pentru care aţi fost numiţi, respectiv, să oferiţi servicii de sănătate populaţiei pe care o reprezentaţi. În caz contrar, lăsaţi locul liber pentru ca oameni dedicaţi să se ocupe de problemele de sănătate, cu atenţia care se cuvine”, scrie Cristian Buşoi în scrisoare.

Comentarii

comentarii