Acasă Actualitate Europarlamentarul PNL Cristian Bușoi a fost într-o deplasare de lux plătită de...

Europarlamentarul PNL Cristian Bușoi a fost într-o deplasare de lux plătită de Qatar, împreună cu Eva Kaili, arestată în dosarul QATARGATE

DISTRIBUIȚI

cristian busoi 56398800

Vicepreședinte PNL, Bușoi se află la cel de-al patrulea mandat de europarlamentar, în prezent, șeful Comisiei pentru Industrie, Cercetare și Energie, care promovează ideea gazului din Qatar. În această calitate, a recunoscut Bușoi, a fost invitat în Qatar în 2020, pe banii gazdelor, după cum a dezvăluit vineri Libertatea. El s-a adăugat vocilor care au apărat Qatarul în fața criticilor privind drepturile muncitorilor.

În vârstă de 44 de ani, Cristian Bușoi, europarlamentarul PNL care a recunoscut vineri pentru Libertatea că a fost în 2020 la Doha, pe banii celor din Qatar și nu ai Parlamentului European, este unul dintre deja vechii lideri ai PNL. Bușoi a vizitat Doha, la business class, pe banii guvernului qatarez, împreună cu Eva Kaili, eurodeputat grec arestată după ce a fost găsită cu sute de mii de euro bani cash.

Parchetul belgian a cerut ridicarea imunității Evei Kaili, iar judecătorii i-au prelungit mandatul de arestare, sub suspiciuni de corupere din partea Qatarului. Anchetatorii bănuiesc că plățile au făcut parte dintr-un efort mai amplu al Qatarului de a-și șterge imaginea pe fondul criticilor dure la adresa muncii sale și a practicilor privind drepturile omului, potrivit rapoartelor presei Bloomberg: În intervențiile sale publice, Eva Kaili a depus un efort susținut de a promova interesele Qatarului, susținând că acest stat este un model de respectare a drepturilor muncitorilor străini.

O documentare Libertatea arată că și Cristian Bușoi a avut mai multe luări de poziție în favoarea regimului de la Doha, atât Kaili cât și Bușoi (colegi în Comisie de industrie și energie a Parlamentului European) folosind retorica Qatarului. Bușoi a semnat, împreună cu trei colegi europarlamentari, un articol într-un cotidian belgian în care au susținut că, deși e criticat din toate părțile în ceea ce privește drepturile muncitorilor străini, Qatarul a făcut reforme în acest domeniu, reforme care ar putea deveni modele pentru țările din regiune. Acesta este exact discursul Qatarului, de pregătire a Campionatului Mondial de fotbal.

De profesie medic, Bușoi a intrat în partid în 1996, pe vremea când PNL era condus de Mircea Ionescu Quintus, iar președintele României era Emil Constantinescu. Trecut prin tineretul liberal, Bușoi a fost, pe rând, vicepreședinte, apoi prim-vicepreședinte al PNL, secretar general, șef al organizației PNL București. În prezent este unul dintre vicepreședinții PNL.

În 2004 este ales deputat de Timiş, iar în 2007 ajunge în Parlamentul European. În 2019 a fost pentru o scurtă perioadă preşedinte al PNL Timiş. În perioada în care colegul său de partid Nicolae Robu era primar, Buşoi a împins în faţă  firma Tradecomia, care a avut mai multe contracte cu Primăria Timișoara. Doi fini de-ai lui Buşoi, printre care şi patronul Tradecomia, au fost anchetaţi de DNA, după ce au primit de la Agenția Națională pentru Restituirea Proprietăților (ANRP) 77 de milioane de lei, pentru un teren din Timişoara pentru care au dat 290.000 de lei. În 2013 a fost pentru mai puțin de un an președintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS).  Un mai târziu, era reales pentru Parlamentul European, mandat reînnoit la alegerile din mai 2019. Este președintele Comisiei pentru Industrie, Cercetare și Energie, calitate în care a și declarat pentru Libertatea că a fost invitat în Qatar în urmă cu doi ani.

În cea mai recentă declarație, acesta menționa 4 terenuri agricole și unul intravilan, un apartament la București, unul la Bruxelles, o casă de vacanță în București și una de locuit în Drobeta-Turnu Severin. Bușoi declară ceasuri și bijuterii de 56.000 de euro, peste 100.000 de euro și peste 100.000 de dolari în conturi și peste 1,4 milioane de euro bani acordați împrumut unor societăți și persoane fizice. Bușoi are și datorii: trei credite la aceeași bancă, în valoare însumată de 750.000 de euro. În 2021, Bușoi a încasat 84.000 de euro de la Parlamentul European, la care se adaugă 54.000 de euro – decont transport și diurnă de la PE.

Comentarii

comentarii