Apele Române Banat și Universitatea Politehnica Timișoara vor organiza în cadrul proiectului Land4Climate workshop-ul ”Evaluarea riscului climatic în bazinul hidrografic Timiș”, în care se va căuta soluții bazate pe natură pe terenuri private pentru contracararea efectele schimbărilor climatice.
Evenimentul la care participă specialiști în ape și profesori cercetători de la UPT va avea loc, în data de 28 noiembrie, la sediul Apelor Române Banat din Timișoara, de pe bdul. 16 Decembrie 1989, în sala de ședințe, zona piața Maria.
Proiectului european Land4Climate își propune să implementeze soluții bazate pe natură în regiuni deja afectate de problemele legate de schimbările climatice, cum ar fi: inundații, secete, incendii, pierderea biodiversității și degradarea solului.
Obiectivul general este conștientizarea beneficiilor aduse de soluțiile bazate pe natură pentru mediu, adaptarea la schimbările climatice, conservarea biodiversității și bunăstarea socială a comunității.
Land4Climate se concentrează pe sporirea rezilienței la schimbările climatice prin promovarea implementării soluțiilor bazate pe natură (SBN) multifuncționale pe terenuri private. Proiectul întreprinde acțiuni în șase țări europene, care propun și zonele pilot: Austria, Republica Cehă, Germania, Italia, România și Slovacia.
ABA Banat a propus ca zonă pilot tronsonul mijlociu al Timișului (Caransebeș – Lugoj), iar acțiunile asociate proiectului au ca scop sporirea rezilienței sociale și economice la modificările climatice, contribuind astfel la o dezvoltare durabilă a zonei.