Organologia este știința care se ocupă cu studierea sunetelor produse de instrumente muzicale de orice fel. Timișoreanul Ovidiu Papană este unul dintre cei mai buni organologi din lume.
Fost profesor universitar și dirijor de orchestră, el performează continuu pe plan mondial în cercetări superspecializate, de etnomuzicologie și acustică muzicală.
A publicat 12 cărți în România și una în Anglia, apărută zilele trecute la editura Cambridge Scholars Publishing, Lady Stepherson Library. În 2020, a fost distins cu premiul „Ciprian Porumbescu” al Academiei Române, pentru volumul „Instrumente tradiționale românești. Studii acustico-muzicale, vol. I”.
Din marea sa pasiune pentru acustica muzicală, în timp s-a născut și o colecție gigantică de profil: Ovidiu Papană deține 540 de instrumente muzicale din întreaga lume și din toate epocile. Acestora li se adaugă 40 de jucării muzicale. Pe unele le-a manufacturat el însuși.
Marți, 3 decembrie 2024, în amfiteatrul B din incinta Spitalului Județean Timișoara, începând de la ora 18, muzicologul și organologul Ovidiu Papană va susține o conferință și va face demonstrații la câteva dintre instrumentele aflate în colecția sa, pe care le va și expune publicului, care va avea prilejul să le studieze îndeaproape.