Acasă Actualitate Evenimentul caritabil, Festivalul Orezului, o premieră în Timiș, susținut, de Profi, a...

Evenimentul caritabil, Festivalul Orezului, o premieră în Timiș, susținut, de Profi, a reunit mii de bănățeni

DISTRIBUIȚI

O importantă manifestare caritabilă, Festivalul Orezului 2024, o premieră în Timiș, susținut de Profi, a reunit mii de bănățeni, în 23 iunie, la Partoș, la 50 de km de Timișoara. Sloganul sub care s-au desfășurat activitățile a fost: “Hai să facem bine împreună și să celebrăm tradiția cultivării orezului în zona Banatului!”

A fost o minunată zi cu muzică, bucate tradiționale și un târg caritabil care a adunat bani pentru a le oferi celor 75 de vârstnici o masă caldă, dar și pentru a continua proiectele educaționale cu copiii din zonă.

În același timp, a avut loc un adevărat spectacol culinar cu bucatele tradiționale, gătite chiar în cadrul festivalului. Toți banii strânși din vânzarea bunătăților au fost donați Centrului de Zi “Dar din Dar” – Varlaam Almăjanu, unde sunt 75 de seniori.

Miile de participanți veniți din toate colțurilor județului au putut savura din fasolea cu ciolan și papricașul bănățean cu cartofi la cazan, preparate de Parohia Șag, sarmalele și ardeii umpluți, pregătite de Asociația Semper Agape, din balmoșul tradițional al lui Daniel Ploscarul din munții Orăștiei sau din pilaful de orez cu legume preparat de oamenii cu suflet de la Facultatea de Agronomie din Timișoara.

Tot aici, cei prezenți au avut la dispoziție pâinea la țest și plăcintele tradiționale transilvănene servite de Sebastian Câmpean din Turda, dar și dulciurile tradiționale și zmeura proaspătă din Partoș.

Invitații speciali ai evenimentului au fost cele trei echipe de bucătari din Serbia, care au pregătit trei tipuri de gulaș delicios: gulaș de porc (echipa Raiul Mic din Sânmihai), gulaș de vită (echipa Pavliș) și gulaș de pește (echipa Stara Palanka).

Programul festivalului a mai inclus spectacolul Rădăcini, acompaniat de Taraful Pro Datina, muzică folk cu Daniel Julean și Maria Brola, dans tradițional cu Ansamblul Banlogeana și Grupul folcloric KUD Vinogradi, din Serbia, un recital de flaut al Claudiei Arieșan și chiar un turneu de mini-fotbal.

Marele eveniment a fost organizat de Asociația Semper Agape, în cadrul manifestărilor Zilele Artei Sacre, susținut de PROFI.

La Festivalul Orezului de la Partoș toți au trăit o zi cu voie bună și tradiție. Ei s-au bucurat de spectacole de dans tradițional, reprezentații de teatru și flaut, muzică folk și s-au prins împreună în hora satului. Pasionații de sport s-au  înscris în turneul de minifotbal, iar bucatele locale au dat savoare evenimentului.

Târgul caritabil a oferit vizitatorilor oportunitatea de a contribui la susținerea celor aflați în nevoie. Banii strânși la Festivalul Orezului au fost donați pentru ajutorarea Centrului de zi pentru seniori Dar din Dar Varlaam Almăjanu și continuarea proiectelor educaționale pentru copiii din zonă.

Atracția zilei a fost fasolea cu ciolan și papricașul bănățean, sarmalele și ardeii umpluți gătite cu drag de bucătarii de la Asociația Semper Agape, dar și balmoșul  tradițional.

Evenimentul a avut un scop caritabil, toți banii strânși din vânzarea bunătăților au fost donați pentru susținerea Centrului de Zi “Dar din Dar” – Varlaam Almăjanu.

Comentarii

comentarii