Acasă Actualitate Excavații în interiorul unei arii protejate. Un ONG acuză agenția de resort...

Excavații în interiorul unei arii protejate. Un ONG acuză agenția de resort de complicitate și cere intervenția ministrului Mediului

DISTRIBUIȚI

Recent, Grupul Ecologic de Colaborare Nera a verificat rezervația naturală CUPTOR – Brădișorul de Sus, unde a constatat că s-au făcut excavații, fiind găsite inclusiv urme de utilaje. ONG-ul a notificat Agenția Națională a Ariilor Naturale Protejate (ANANP)– administratorul rezervației, Garda de Mediu și Agenția Națională de Resurse Minerale (ANRM). După ce au primit un răspuns din partea agenției administratoare, vineri, 24 iunie, reprezentanții GEC Nera o acuză pe aceasta de complicitate.

„Cu ocazia monitorizării au fost constatate excavări și dizlocări de tuf calcaros precum și răvășirea terenului de către utilajele de excavare. În legătură cu aceste aspecte GEC Nera a notificat autoritățile direct responsabile de protecția și conservarea rezervației, respectiv Agenția Națională a Ariilor Naturale Protejate (ANANP) – administratorul rezervației, Garda de Mediu și Agenția Națională de Resurse Minerale (ANRM)”, transmit reprezentanții GEC Nera.

Ulterior, a venit și răspunsul administratorului rezervației. ANANP preciza că spațiul verificat de GEC Nera nu ar face parte din rezervația amintită. Comparând coordonatele geografice de la locul faptei cu cele din aplicația ATLAS, însă, reprezentanții ONG-ului nu au nicio urmă de îndoială: excavațiile s-au făcut în interiorul rezervației, iar ANANP este complice. Acum, GEC Nera îi cere ministerului Mediului să își trimită corpul de control pentru a investiga situația.

Iată explicații GEC Nera: „Acestei notificari a răspuns ANANP care susține că excavațiile notificate de GEC Nera nu se suprapun peste rezervația CUPTOR – Brădișorul de Jos. Ca și comentariu la acest răspuns GEC Nera menționează că în notificarea trimisă ANANP nu s-au transmis coordonate ale excavațiilor.

ANRM a făcut investigații la fața locului, urmând să trimită un rășpuns, dar captura deja transmisă de ANRM a coordonatelor geografice de la locul excavației indică aceleași coordinate cu cele identificate pe teren de către GEC Nera iar aceste coordinate, coroborate cu coordonatele geografice ale rezervației CUPTOR – Brădișorul de Jos din aplicația ATLAS postată pe pagina oficială web a Agenției Naționale de Protecția Mediului (http://atlas.anpm.ro/atlas), indică clar că excavațiile sunt în interiorul rezervației.

Deci ANANP, în calitate de administrator al rezervației, în loc să sesizeze Poliția pentru distrugerea patrimoniului natural și sustragere ilegală de resursă minerală poate fi considerată complice la aceste infracțiuni.

Solicităm public Corpului de Control al Ministrului Mediului să investigheze cele incluse în acest document, să ia măsuri pentru intrarea în legalitate în rezervația CUPTOR – Brădișorul de Jos, să dispună măsuri împotriva persoanelor din ANNAMP care se fac vinovate de dezinformarea societății civile și să ne comunice aceste măsuri”.

Comentarii

comentarii