Acasă Actualitate Experienţă germană în protecţia mediului

Experienţă germană în protecţia mediului

DISTRIBUIȚI

În aceste momente se pune un mare accent pe protecţia mediului. Oamenii şi-au cam bătut joc de natură, iar acum trag ponoasele. Prin anii ‘60-’70, în Europa avea loc o industrializare intensivă, dar şi construcţia de locuinţe la un nivel extrem de ridicat. La nivelul acelor ani, protecţia mediului nu a fost o prioritate. Aceasta a apărut la sfârşitul anilor ’70, când Europa de Vest a conştientizat necesitatea protecţiei apelor şi a aerului. Marius Popovici este un adevărat “neamţ”, deoarece ţine strânse legăturile cu Austria şi Germania. Face acest lucru încă de pe vremea când era vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Timiş şi chiar dinainte, deci cunoaşte foarte bine acele locuri şi istoria lor, în mai multe domenii. “Un exemplu grăitor este faptul că, prin anii ’70, râul Rhin a fost extrem de poluat, urmând perioada anilor ’80, când s-au construit staţii de epurare orăşeneşti şi industriale şi în perioada anilor ‘90 s-a refăcut fauna şi flora şi a redevenit cu calitate potabilă. Din păcate, România acestor zile se află undeva la intersecţia anilor ‘70-‘80 din Europa de Vest, perioadă în care toate judeţele elaborează master-planuri de protecţie a apei şi a mediului, proiecte ce vor fi realizate cu fonduri europene şi româneşti, în următorii 10-15 ani”, e de părere Marius Popovici.

Eforturi pentru eliberarea avizelor necesare şi accent pe respectarea parametrilor de proiectare, în ceea ce priveşte emisia de poluanţi

“Revenind la situaţia investiţiilor europene, dar şi româneşti, fac următoarea afirmaţie – în Occident, începutul industrializării a însemnat mai puţin protecţia mediului şi mai mult creşterea producţiei şi a productivităţii, iar din ‘90 până în prezent, protecţia mediului: apă şi aer. În România de astăzi, agenţiile de mediu şi ONG – urile de mediu abordează în mod corect, european, această problematică, de la începutul oricărei investiţii. Dar, sugestia mea către aceste instituţii: ele nu trebuie să devină o frână şi o instituţie care sperie investitorii români sau străini, cu termen de eliberare a avizului de protecţie a mediului de un an de zile sau mai mult. Vin investitori şi, când văd termenul, pleacă. Pentru a evitra alungarea investitorilor, solicit şi în calitatze de vicepreşedinte al PNŢCD (aripa Pavelescu – n.r.), bazându-mă pe experienţa anilor 1996-2008, când am contribuit la urgentarera oricărei investiţii, ca agenţiile de mediu să facă eforturi în elaborarea avizelor necesare pentru o nouă investiţie şi să pună accent, alături de ONG-urile de mediu, pe respectarea parametrilor de proiectare în ceea ce priveşte emisia de poluanţi”, declară Marius Popovici.

Fltrele există în dotare şi în proiect

Marius Popovici se referă şi la un proiect concret, care a aprins multe spirite în Timişoara. Este vorba de Continental şi poluarea pe care sunt nevoiţi să o înghită cetăţenii din zona Pădurii Verzi, cetăţenii care s-au adresat autorităţilor pentru a se reglementa problemele de acolo. Popovici spune că se vor respecta normele în cazul Continental şi dă exemple din Germania, unde, deşi se fac astfel de investiţii în oraş, gazele evacuate sunt total curate. Popovici spune că, după terminarea investiţiei, agenţiile de mediu trebuie să verifice riguros respectarea normelor.  “După terminarea investiţiei, ei trebuie să fie o instituţie riguroasă, nu înainte. Mâ gândesc la afirmaţia doamnei Kastner, care, în urmă cu ceva timp, a asigurat populaţia din Timişoara că investiţia Continental va respecta normele româneşti şi europene de mediu. Fltrele există în dotare şi în proiect. Două exemple din practica germană a zilelor noastre – realizarea unei investiţii în domeniul chimic, în judeţul partener Rosenheim, după analizarea proiectului, în comun, de către preşedintele consiliului judeţean şi agenţia de mediu locală. Altă investiţie, de extracţie în domneiul lignitului în Germania – implementat în aceste zile, cu desfiinţarea unui sat întreg şi mutarea populaţiei pe alt amplasament. Cel mai concludent exemplu este existenţa unei staţii de incinerare gunoi, într-o zonă de lcouinţe a oraşului Stuttgart, bineînţeles, cu respectarea tuturor parametrilor proiectaţi – gaze evacuate total curate”, spune Popovici.
 

Comentarii

comentarii