Clișeul pe sticlă ilustrând orfelinatul Gisella din Timișoara (nr. inv. istorie 29414), databil la începutul secolului XX, a intrat în colecția Secției de Istorie a MNaB în 2006, prin transfer de la Secția de Etnografie a Muzeului Banatului.
Orfelinatul Gisella a fost fondat în 1873, în onoarea căsătoriei dintre principesa Gisella și prințul bavarez Leopold, cu o fundație de 20.000 de coroane. Arhiducesa Gisella Louise Marie de Austria, cunoscută pentru activitatea filantropică, a inițiat mai multe organizații de caritate.
Orfelinatul și-a deschis porțile în 1877 în fosta casă de invalizi din cartierul Fabric, Timișoara. Anton Suchan, consilier municipal, a fost un curator devotat, lăsând întreaga sa avere instituției.
Noua clădire a orfelinatului, prezentată în clișeul pe sticlă, este acum sediul Facultății de Chimie, Biologie și Geografie din cadrul Universității de Vest din Timișoara. Construită în 1901, proiectată de arhitectul Ernest von Gotthilf, a fost finanțată parțial din averea fondului și un împrumut.
Clădirea era împărțită în două aripi separate pentru fete și băieți, cu capacitate de 80 de orfani. Copiii beneficiau de educație și facilități adecvate. După Primul Război Mondial, orfelinatul a devenit Orfelinatul Comunal Regina Maria, sub administrarea municipală, oferind suport copiilor orfani din Timișoara și împrejurimi.
Diferite inițiative au fost luate pentru îmbunătățirea calității vieții și educației copiilor, inclusiv alimentație îmbunătățită și acces la educație avansată.
Mai multe detalii despre exponat regăsiți în articolul complet, elaborat de dr. Teodora Moț, muzeograf, îl găsiți aici: https://mnab.ro/ro/event/orfelinatul-gisella-din-timisoara/ Afiș: dr. Ana-Giulia Delcea, muzeograf.