Acasă Cultura Exponatul lunii iunie la Muzeul Național al Banatului: un cal din teracotă...

Exponatul lunii iunie la Muzeul Național al Banatului: un cal din teracotă din Epoca Arhaică

680
DISTRIBUIȚI

Muzeul Național al Banatului din Timișoara a stabilit: Exponatul lunii iunie 2019 este o figurină ecvestră din teracotă ce datează din Epoca Arhaică (secolul al VI-lea a. Chr.), astfel de piese fiind folosite probabil ca ofrande depuse în sanctuare.

Piesa este decorată cu un model geometric pictat cu roșu și negru, precum și două stele cu câte opt raze. Gâtul calului este ușor disproporționat fiind mai înalt decât ar fi fost necesar, aplatizat și puțin arcuit.

Statueta face parte dintr-o colecție de obiecte antice din Cipru descoperite de Luigi Palma di Cesnola (1832-1904, un soldat italiano-american, diplomat și arheolog amator) în urma săpăturilor întreprinse la Kourion. Ea a ajuns în patrimoniul muzeului după ce, în 1889, Ormós Zsigmond, jurist, politician, scriitor, colecționar de artă, importantă personalitate culturală a Banatului din sec. al-XIX-lea, o donează, împreună cu o serie de antichități achiziționate prin intermediul fostului consul italian în Timișoara, Cavaliere Francesco Lambertenghi -explică specialiștii MNB.

Comentarii

comentarii