Acasă Actualitate Expoziţie de arme albe la Muzeul De Artă

Expoziţie de arme albe la Muzeul De Artă

1031
DISTRIBUIȚI

Veţi putea vedea una dintre săbiile originale ale principeului Transilvaniei, Gheorghe Rakoczy, armne exotice şi… arme ciudate
Întotdeauna, armele au fost învăluite în mister şi au fost martore la multe evenimente ce au un loc aparte în cartea de istorie. Armele albe erau purtate de tot felul de oameni, de la căpetenii până la talpa de jos, iar prin sabie erau trecuţi atât cei care făceau fărădelegi, cât şi cei drepţi, care cădeau în plasa răufăcătorilor, dar şi atunci când se purtau bătălii, săbiile străluceau în soare. Multe săbii şi în general arme albe vor fi, începând de vineri, pe panopliile de la Muzeul de Artă din Piaţa Unirii, pentru că ia startul expoziţia “Pe viaţă şi pe moarte”. Cei de la Muzeul Banatului au pregătit arme albe diverse şi deosebit de interesante, care vă vor lua ochii de cum veţi intra în sala expoziţiei. Sunt 24 de panoplii.

Armele nu sunt prezentate sub sticlă, ci prinse pe panoplii şi protejate cu mijloace moderne: un lemn îmbrăcat în material decorativ. În casele oamenilor bogaţi, panopliile ocupau un loc de frunte. Cele mai vechi arme sunt în prima sală  – “Armele Europei Vechi”. Cel mai vechi exponat e o sabie de tip viking, aflată în stare relativ bună, ce a fost găsită în râul Bega. E o expoziţie de arme moderne, perioada medievală către modernă, ne transmit organizatorii expoziţiei de la Muzeul Banatului. Expoziţie care va ţine patru săptămâni.

“Una dintre săbiile originale ale principeului Transilvaniei, Gheorghe Rakoczy”

Cele mai noi arme sunt cele din primul război mondial. Una dintre săbiile originale ale principeului Transilvaniei, Gheorghe Rakoczy, se va găsi în această expoziţie . Vor fi arme care au participat la luptele de cucerire ale Timişoarei, în 1716, de ambele părţi. De asemenea şi arme din războaiele austro-turce, purtate pe teritoriul Banatului. Nu sunt arme de foc, însă. Sunt doar arme albe. Sunt explicaţii pregătite pentru cei interesaţi în arme exotice, în alte tipuri de arme albe, buzdugane sau halebarde. Nu numai că vor afla lucruri despre ele, dar le vor şi vedea în expoziţie.

Pistol cu topor, arme exotice şi africane

Va exista o panoplie de curiozităţi, iar la curiozităţi vor fi arme ciudate, cum ar fi armele mixte – pistol cu topor – o ţeavă de pistol care are topor şi altele. De asemenea, veţi putea vedea în această expoziţie arme exotice, fie aduse ca pradă de război, în secolul al XIX-lea, fie ca amintiri aduse de exploratori şi călători bănăţeni. Va fi şi o panoplie de arme africane. Sâmbătă şi în fiecare weekend, pe parcursul fiecărei din cele patru săptămâni, vor fi demonstraţii de duel, făcute de specialişti. Fotografiile prezentate în material sunt făcute la pregătirea expoziţiei. Staţi liniştiţi, armele nu vor “muşca”, ci vor fi în faţa ochilor dumeavoastră, pentru a vă “povesti” file de istorie trăite în teaca unor oameni, al căror chip îl mai vedeţi prin cărţi….

Comentarii

comentarii