Acasă Cultura Expoziția Brâncuși de la Timișoara, prezentată la București! Alin Nica: “Este punctul...

Expoziția Brâncuși de la Timișoara, prezentată la București! Alin Nica: “Este punctul culminant al programului Timișoara2023”

DISTRIBUIȚI

În prezența președintelui Consiliului Județean Timiș, Alin Nica, a directorului Muzeului de Artă Timișoara, Filip A. Petcu, și a ministrului culturii, Raluca Turcan, la Banca Națională a României din București, a avut loc conferința de deschidere cu prilejul organizării la Timișoara, a expoziției Brâncuși: Surse Românești și Perspective Universale.

La eveniment au participat și curatoarea expoziției Doina Lemny, comisarul expoziției și președinte al Fundației Art Encounters, Ovidiu Șandor, și  directorul Institutului Francez din România, Julien Chiappone-Lucchesi.

Expoziția „Brâncuși: surse românești și perspective universale” este organizată, în perioada 30 septembrie – 28 ianuarie 2024 , de către Muzeul Național de Artă Timișoara, Fundația ArtEncounters și Institut français de Roumanie à Bucarest, fiind finanțată de Consiliul Judeţean Timiş și având ca sponsor principal, Banca Transilvania.

Nu uitați că puteți rezerva bilete la cel mai important eveniment al toamnei, accesând site-ul: https://brancusi-2023.info.

Curatoriată de reputata expertă în opera lui Brâncuși, Doina Lemny, expoziția a beneficiat de împrumuturi excepționale de la Centre Pompidou din Paris, Tate din Londra, Fundația Guggenheim din Veneția, Muzeul Național de Artă al României, Muzeul de Artă din Craiova, precum și din colecții particulare.

Alin Nica a vorbit despre importanța unui asemenea eveniment, care are loc cu sprijinul financiar al CJT, despre marele sculptor Brâncuși, în anul în care Timișoara este capitală europeană a culturii, iar pentru conducerea CJT a fost o mare bucurie să ofere acest regal de artă timișorenilor. “Acesta este punctul culminant al programului Timișoara2023. Astfel că cea mai mare expoziție Brâncuși în România din ultimele șase decenii, cea de la Timișoara, nu trebuie ratată”, a fost mesajul lui Nica.

Raluca Turcan a spus că unul dintre cele mai importante obiective ale mandatului ei de ministru al culturii este creșterea accesului la cultură, iar faptul că o parte dintre operele lui Constantin Brâncuși vor fi expuse în România este un enorm beneficiu pentru public.

Astfel, lucrări care până acum au fost expuse în muzee din străinătate ajung în România și sunt accesibile tuturor românilor sau vizitatorilor din alte țări care își doresc să le admire.

Marele sculptor Brâncuși a fost un creator de miracole prin profunzimea și simplitatea fiecăreia dintre lucrările sale, prin modul unic, universal, dar atât de românesc al viziunii sale în artă.

“Apreciez eforturile tuturor celor care au făcut posibil acest eveniment la Timișoara, pentru publicul din țara lui Brâncuși și nu numai.

Cred că această expoziție, integrată în Programul „Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii”, este un exemplu revelator în ceea ce privește modul în care investiția în cultură își poate multiplica exponențial valoarea pentru o comunitate și pentru o țară, prin prisma efectelor sale în economie.

Subliniez că Ministerul Culturii acordă o importanță deosebită Programului „Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii”, proiect strategic pentru care am colaborat cu autoritățile locale pentru a asigura finalizarea investițiilor.

Găzduită la Muzeul Național de Artă Timișoara, în perioada 30 septembrie 2023–28 ianuarie 2024, expoziția „Brâncuși: surse românești și perspective universale” aduce în atenția publicului o personalitate emblematică, un reper incontestabil al sculpturii moderne, precum și un simbol universal. Este cea mai amplă expoziție Brâncuși organizată în România în ultimii 50 de ani.

Curatoriată de Doina Lemny, expoziția de la Timișoara oferă vizitatorilor diverse etape ale parcursului artistic brâncușian. În dialog cu cele 22 de sculpturi expuse se află și o inedită selecție de fotografii, alături de fragmente filmate de Brâncuși însuși.

În total, vor putea fi admirate peste 100 de opere ale lui Constantin Brâncuși, dublate de un Catalog comprehensiv îngrijit de către curatoare.

Expoziția beneficiază de împrumuturi excepționale de la Centre Pompidou, Tate, Fundația Guggenheim, Muzeul Național de Artă al României și Muzeul de Artă Craiova, precum și din 3 colecții particulare.

 

 

Comentarii

comentarii