Timp de aproape 3 luni, timișorenii și turiștii din țară și străinătate au putut admira în principalele piețe ale orașului, expoziția de tramvaie istorice și de patrimoniu a Societății de Transport Public Timișoara.
Reprezentanții STPT au explicat: “Cu ajutorul acestor tramvaie, restaurate și conservate cu grijă de către specialiștii STPT din cadrul secției Transport Tramvaie, ne-am propus să oferim publicului larg oportunitatea de a călători înapoi în timp și de a (re)descoperi începuturile și evoluția transportului public din Timișoara. Vizitatorii au avut șansa să vadă modele rare, unele dintre ele datând chiar din perioada de început a transportului public din orașul nostru”.
Expoziția a fost, de asemenea, un prilej de a da o nouă viață unui echipament tehnic de patrimoniu prin transformarea sa într-un mijloc de promovare a culturii, oferindu-i o nouă utilitate și scop. Astfel, tramvaiul platformă din Piața Unirii a găzduit, în fiecare weekend al acestei veri, concerte sau piese de teatru.
“Ne dorim ca tramvaiul platformă să devină o tradiție a lunilor de vară în Timișoara, oferind posibilitatea publicului de a cunoaște artiști locali și de a lua parte la momente inedite pe o scena culturală atipică.
Dorim să mulțumim numărului mare de timișoreni și turiști care au vizitat expoziția sau au luat parte la evenimentele noastre, precum și partenerilor noștri în organizarea și derularea expoziției: Asociația Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii, Direcția Județeană pentru Cultură Timiș, Muzeul Național al Banatului, Fundația FLIGHT-Fundația Zbor. Recunoștința noastră se îndreaptă către toți cei implicați în acest eveniment, angajați, instituții publice, parteneri și colaboratori terți”, este mesajul STPT.
Societatea de Transport Public Timișoara se bucură să lanseze o invitație tuturor timișorenilor și turiștilor la o plimbare plină de nostalgie, cu tramvaiul Timiș 2, simbol la declanșării luptei anticomuniste din 16 Decembrie 1989 de la Timișoara.
Vă așteptăm sâmbătă, 23.09.2023, la ora 10, în Piața Maria, locul unde, în 1989, poetul Ion Monoran a oprit tramvaiul 8 în fața Bisericii Reformate trăgând de funia pantografului și a strigat pentru prima dată “Libertate!”. Tramvaiul Timiș 2 va circula gratuit pe traseul liniei 6, în intervalul 10 – 20, oferind doritorilor o călătorie în timp, plină de emoție – îndeamnă STPT.