Acasă Actualitate Expropriere cu japca în Susani şi Jupani, pe Autostrada Lugoj–Deva

Expropriere cu japca în Susani şi Jupani, pe Autostrada Lugoj–Deva

DISTRIBUIȚI

Sute de săteni din localităţile Susani şi Jupani, comuna Traian Vuia, judeţul Timiş, sunt jefuiţi fără scrupule de propriile pământuri de către statul român, în numele tronsonului de autostradă Lugoj-Deva. Oamenii au ajuns la disperare, după ce Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale le-a luat pământurile cu japca, despăgubindu-i cu 0,45 euro pe metru pătrat, dar fără ca ei să îşi dea semnătura. Oamenii au refuzat să primească banii şi vor să dea în judecată compania.

În total, 170 de familii jefuite de statul român

45 de săteni au cerut ajutor Organizaţiei pentru Apărarea Drepturilor Omului din România (OADOR) cu sediul în Timişoara. În total, sunt 170 de familii jefuite pe faţă. „Nu sunt de acord că mi-au luat pământul pe care îl aveam pentru existenţa familiei. Nu ne-a întrebat nimeni dacă suntem de acord sau nu”, s-a plâns Lelica Mitar. „Aveam pământul pentru existenţa familiei. Ni s-a comunicat că, dacă nu suntem mulţumiţi, să deschidem proces. La evaluare nici nu ne-au chemat. Numai ne-au trimis plicurile acasă”, a declarat Ionel Drinovan. Elena Burchescu susţine că adevărata valoare a pământului este de peste 4 euro pe metru pătrat. Şi mai grav este că, în martie 2011, evaluatorii au stabilit 1,5 euro pe metru pătrat, în timp ce valoarea terenurilor din satele din jur a fost stabilită şi la peste 3 euro (Bethausen), pentru ca în faza a doua, în toamnă, oferta să scadă la 0,44 euro pe metru pătrat. „Nu înţelegem cum s-au putut stabili valori cu aşa diferenţe mari între sate cu acelaşi gen de teren, lipite unul de altul. Vă întrebăm, doamnă ministru, de ce trebuie să ne adresăm acum cu 170 de dosare în instanţă, când se poate rezolva din start această nemulţumire a noastră?”, se arată în plângerea oamenilor către Ministerul Transporturilor.

Ce spune DRDP Timişoara?

„Stabilirea valorii de despăgubire pentru terenurile supuse exproprierii s-a realizat în baza unui raport de evaluare întocmit de către un evaluator, în conformitate cu prevederile legale. La baza evaluării a stat categoria de folosinţă a terenurilor, valoarea producţiilor obţinute din cultivarea acestora, valoarea de circulaţie a terenurilor în zonă. La această valoare s-au adăugat daune pentru fărâmiţarea parcelei, pentru cheltuielile suplimentare de transport etc.”, am citat din răspunsul Direcţiei Regionale de Drumuri şi Poduri Timişoara.

Argumentele nu sunt adevărate

Sătenii susţin că aceste argumente nu sunt adevărate, pentru că taxele notariale sunt la fel în comuna vecină Bethausen, cât şi în Traian Vuia, deci şi valorile terenurilor sunt egale. Preţul de vânzare în zonă este la fel în Bethausen şi în Traian Vuia şi se poate dovedi cu actele încheiate cu firmele de tranzacţii. În zona expropriată, ţăranii nu au vândut terenurile deoarece pământul este cel mai bun pentru cultivat şi aveau nevoie de produse pentru întreţinerea familiilor, aşa cum au făcut şi strămoşii lor. Teodor Raţiu, preşedintele OADOR, a precizat că organizaţia a pus la dispoziţia sătenilor un avocat, pentru a-i ajuta în proces. „Singura posibilitate este ca oamenii nemulţumiţi de preţ să deschidă proces în instanţă”, a spus prof. univ. dr. Anton Trăilescu.

Comentarii

comentarii