Acasă Actualitate Faceți gratuit testul de depistare a virusului hepatitei C, la Spitalul Județean...

Faceți gratuit testul de depistare a virusului hepatitei C, la Spitalul Județean Timișoara!

DISTRIBUIȚI

Interviu cu prof. univ. dr. Ioan Sporea, șeful Centrului Regional de Gastroenterologie şi Hepatologie Timiş, membru în conducerea Societății Române de Gastroenterologie şi Hepatologie

Societatea Română de Gastroenterologie şi Hepatologie a lansat oficial, miercuri, la Centrul OncoGen Timișoara, programul de testare-diagnostic-tratament al hepatitei C – HepC A.L.E.R.T. pentru pacienții cu risc crescut, care se adresează unităţilor medicale din patru centre din țară – Iași, Cluj, București și Timișoara.

“Suntem onorați că Societatea Română de Gastroenterologie şi Hepatologie a introdus SCJU Timișoara și Centrul Regional de Gastroenterologie şi Hepatologie Timiş în proiect. Pentru Spitalul Clinic Județean de Urgență Timișoara, acest obiectiv reprezintă o mare realizare în ceea ce privește calitatea actului medical.”, a declarat prof. univ. dr. Marius Craina, managerul SCJU Timișoara, prezent la evenimentul de lansare a programului.

ZdV: Domnule prof. univ. dr. Ioan Sporea, cât de gravă este situția în România, în ceea ce privește infecția cu virul hepatitei C?

Prof. univ. dr. Ioan Sporea: Aproximativ 3, 23% dintre români sunt infectați cu virulsul hepatitei C. Suntem pe locul doi în Europa, după Republica Moldova, ca prevalență. În zona Transilvania-Banat, prevalența este de 2,5%. De aceea ne-am propus să testăm populația din patru centre Iași, Cluj, București și Timișoara, pentru depistarea acestui virus. Vrem să identificăm persoanele purtătoare și să le tratăm imediat. Fondurile sunt ale Societății Române de Gastroenterologie. Vom testa până la 50.000 de oameni în aceste patru centre, pentru că avem capacitatea de a le testa.

ZdV: Cui se adresează programul?

Prof. Ioan Sporea: Programul li se adresează tuturor celor care doresc să afle dacă au acest virus în corp. Oricine se poate testa gratuit. Este un test foarte simplu şi rapid. O înțepătură în deget și în cinci minute afli dacă ai sau nu ai virusul C. Dacă îl ai, se poate începe terapia în maximum o săptămână, iar în 12 săptămâni ești vindecat.

ZdV: Care este situaţia în vestul țării?

Prof. Ioan Sporea: Avem aceeași situație ca la nivelul țării. La Spitalul Județean Timișoara, avem mulți pacienți tratați cu mult succes, cu rezultate foarte bune. 99% dintre pacienți sunt vindecați. Din cei care termină tratamentul de 12 săptămâni 99% s-au vindecat.

ZdV: Cum se tratează această boală?

Prof. Ioan Sporea: La ora actuală există medicamente foarte eficiente pentru tratamentul hapatitei C. Se ia o tabletă pe zi, iar în 12 săptămâni se vindecă boala. Practic, pe toți pacienții pe care îi tratăm îi și vindecăm. Programul se adresează tuturor cetățenilor care vor să verifice dacă au virusul hepatitei C în corp. Rezultatele sunt incredibil de bune. La nivel național, avem un număr de aproximativ 6.000 de pacienți pe care i-am tratat cu noile medicamente. Avem studii de acum doi ani în legătură cu eficiența foarte bună a acestor medicamente noi. Există trei firme producătoare, nu doar un singur producător. Avem trei produse asemănătoare, dar toate cu aceste substanțe excepțional de bune, privind tratamentul hepatitei cu virusul C.

ZdV: Care sunt simptomele unei persoane infectate cu virusul hepatiei C?

Prof. Ioan Sporea: Problema este că datorită caracterului asimptomatic al infecţiei, majoritatea pacienţilor bolnavi nu au cunoştinţă despre statusul lor VHC+. Cu ani în urmă, se ajungea la ciroză, la cancer hepatic și mureau din cauza acestui virus. Acum, cu noile medicamente se vindecă toţi, dacă depistează la timp că sunt infecați. Din păcate, această infectare cu virusul C nu dă niciun semn la pacient. Poate fi o stare de ușoară oboseală pe care o acuzăm toți la un moment dat. Infecţia cu VHC netratată se asociază cu o remarcabilă morbi-mortalitate de cauză hepatică (VHC determină 70% din hepatitele cronice, 45% din cirozele hepatice, 70% din cazurile de hepatocarcinom şi 40-50% din indicaţiile de transplant hepatic în lume) şi extrahepatică (afecţiuni metabolice, vasculita crioglobulinemică, limfom etc.).

ZdV: Care sunt sursele de infectare?

Prof. Ioan Sporea: În cursul vieții poți contacta acest virus al hepatitei C în numeroase ocazii. În primul rând, pe cale sangvină, dar și pe cale sexuală, prin piercing și tatuaj sau prin contactul cu umorile celui bolnav. Practic, orice om ar trebui să se testeze la un moment dat, chiar dacă nu are simptome. Dacă rezultatul arată că are virusul, atunci bolnavul va primi tratamentul, iar în 12 săptămâni este vindecat. E aproape un miracol al medicinei. Trebuie să mai spunem că din 2019, medicul de familie trebuie să trimită omul să facă acest test care este gratuit, de depistare a virusului hepatitei C. Un alt îndemn al nostru este ca toate persoanele care au trecut de 50 de ani să își facă o colonoscopie, pentru depistarea eventualului cancer de colon. E cea mai sigură și eficientă metodă. Depistarea la timp, duce și la vindecarea mai ușoară.

ZdV: Când va începe programul de testare a hepatitei C?

Prof. Ioan Sporea: Programul va începe de luni 18 martie, iar toți cei interesați se pot adresa la camera 17, parter, Policlinica Spitalului Județean Timișoara. Medicii noștri vor face testarea gratis, oricui va dori, între orele 9.00 – 14.30. Fiecare va semna un consimțământ că este de acord cu testarea. Dacă cineva va fi depistat cu virusul, el va intra imediat în grija medicilor, pentru tratamentul antiviral.

 

Comentarii

comentarii