Acasă Eveniment FAL Timişoara: “Cetăţenii care şi-au izolat termic locuinţele – scutiţi şapte ani...

FAL Timişoara: “Cetăţenii care şi-au izolat termic locuinţele – scutiţi şapte ani de impozit”

DISTRIBUIȚI

Federaţia Asociaţiilor de Locatari Timişoara (FALT) informează asociaţiile de locatari-proprietari, cât şi cetăţenii municipiului Timişoara, care au realizat lucrări de reabilitare termică a imobilelor pe cont propriu, că în urma demersurilor făcute de federaţie, împreună cu Liga Habitat, în sensul de a se acorda facilităţi asociaţiilor care îşi reabilitează imobilele, a apărut Legea nr. 158/2011, intrată în vigoare la data de 17 iulie 2011.
De la 1 s-a ajuns la 7 ani scutire

„Proprietarii apartamentelor din blocurile de locuinţe şi ai imobilelor care au executat lucrări de intervenţie pe cheltuială proprie beneficiază, în condiţiile legii, de scutire de la plata impozitului aferent locuinţei pe o perioadă de minimum 7 ani, pe baza auditului energetic prin care se certifică realizarea recomandărilor propuse de către auditorul energetic pentru clădiri”, aşa prevede noua lege.
Măsura a fost introdusă prin legea de aprobare a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 18/2009, privind creşterea performanţei energetice a blocurilor de locuinţe.
Petru Olariu, preşedintele FALT, a spus că acei cetăţeni din asociaţiile de locatari-proprietari care au făcut reabilitarea termică a imobilelor prin programul guvernamental au putut beneficia doar de o scutire pe un an de zile în proporţie de 20%, egală cu cota de contribuţie a asociaţiei la lucrarea de reabilitare termică, această lege, în forma actuală, nu face referire la asociaţiile care au făcut reabilitarea prin programe guvernamentale. “Federaţia va solicita precizări vizavi de aplicarea acestei legi asociaţiilor de locatari-proprietari care au făcut reabilitare prin programe guvernamentale”, a precizat Olariu.

Reducerea consumului de energie

OUG nr. 18 din 2009 arată că situaţia extraordinară prevazută de Constituţia României constă în necesitatea reducerii consumului de energie pentru încălzirea blocurilor de locuinţe, în condiţiile asigurării şi menţinerii climatului termic interior în apartamente. Reducerea consumului de energie pentru încălzirea blocurilor de locuinţe are ca efecte reducerea costurilor de întreţinere cu încălzirea, diminuarea efectelor schimbărilor climatice, prin reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, creşterea independenţei energetice, prin reducerea consumului de combustibil utilizat la prepararea agentului termic pentru încălzire, precum şi ameliorarea aspectului urbanistic al localităţilor.
În Timişoara, în 2009, trei blocuri au fost finalizate, cu 231 de apartamente, aflate în Calea Al. Ioan Cuza nr. 10; Calea Şagului, nr.41-43 şi Aleea Martir Octavian Ţintaru, nr.1, bl.36. De asemenea, pentru alte 72 au fost demarate lucrările la finalul anului 2009. Conform OUG nr. 18 din 2009, finanţarea s-a făcut astfel:  50% din alocaţii de la bugetul de stat, în limita fondurilor aprobate anual cu această destinaţie în bugetul Ministerului Dezvoltării Regionale şi Locuinţei; 30% din fonduri aprobate anual cu această destinaţie în bugetele locale sau din alte surse legal constituite; 20% din fondul de reparaţii al asociaţiei de proprietari sau din alte surse legal constituite.

 

Comentarii

comentarii