Acasă Actualitate „Faliment iminent la 1 mai pentru Colterm”

„Faliment iminent la 1 mai pentru Colterm”

DISTRIBUIȚI

Consilierul local social-democrat Radu Țoancă atrage atenția că societatea de termoficare Colterm este aproape de a intra în faliment. Acest lucru ar urma să se întâmple chiar la 1 mai, când Administrația Fondului de Mediu ar urma să dea o nouă amendă societății, pentru neachitarea certificatelor de poluare aferente anului 2022. Primele două amenzi, date în 2020 și 2021 pentru lipsa certificatelor aferente anilor precedenți, au totalizat peste 30 de milioane de euro.

Momentan, societatea solicită primăriei 80 de milioane de lei pentru a cumpăra aceste certificate, însă Țoancă amintește că, și la începutul anului 2022, neluarea unei decizii din partea primăriei vizavi de o adresă similară din partea Colterm a adus companiei o amendă de 14,5 milioane de euro. Situația este cu atât mai complicată cu cât societatea este acum în insolvență. În consecință, social-democratul cere convocarea unei ședințe de consiliu local în care să se discute modalitatea de sprijin financiar.

Radu Țoancă și-a spus punctul de vedere într-o postare pe rețelele de socializare:

„Societatea solicită 80 de milioane de lei pentru cumpărarea unui număr de 227 000 de certificate de emisii de gaze cu efect de seră. Prin intermediul unei adrese oficiale (vezi Anexa) SC Colterm solicită Primăriei și Consiliului Local Timișoara suma aferentă cumpărării unui număr de 227 000 de cerificate de emisii de gaze cu efect de seră aferente anului 2022. Valoarea estimativă a acestei tranzacții este de aproximativ 80 de milioane de lei .

Trebuie menționat faptul că această sumă se adaugă celor 180 de milioane de lei – subvenții programate în bugetul pe anul 2023 . În cazul în care Primăria și Consiliul Local Timișoara nu vor opta pentru una din cele 2 soluții sugerate de administratorul judiciar ( mărirea capitalului social sau plata pierderilor tehnologice ) în luna mai a acestui an Colterm va intra în faliment, iar cei 50 000 de abonați vor rămâne fără apă caldă și caldură!  Firma de insolvență atrage atenția administrației publice locale că va fi acționată în instanță de către Colterm pentru prejudiciile unui faliment iminent!

Solicităm conducerii Primăriei Timișoara convocarea de urgență a unei ședințe de Consiliu Local, înainte de adoptarea Bugetului pe anul 2023, unde să se stabilească o modalitate legală de sprijin financiar care să împiedice falimentul societății de termoficare.

Atragem atenția că o adresă similară trimisă PMT la începutul anului 2022 a fost ignorată de edili, iar consecințele pentru Colterm au fost catrastrofale: încasarea unei amenzi de 14,5 milioane de euro!”.

Comentarii

comentarii