Acasă Special Falimentul primariilor

Falimentul primariilor

DISTRIBUIȚI
In timp ce Romania traverseaza o criza proprie, decuplandu-se, practic, de celelalte state europene, primariile, in special cele ale opozitiei, se zbat in nevoi din ce in ce mai mari. Pentru a face fata cheltuielilor, cele mai multe sunt nevoite sa se imprumute la banci. Cu o dobanda uriasa. De 13 la suta. In absenta unui reviriment rapid al economiei romanesti, unele primarii vor intra, mai devreme sau mai tarziu, in executare silita. Este subiectul acestei analize. 

Consecintele cresterii TVA sunt catastrofale. Au intrat nu mai multi bani la buget, asa cum ne-am fi putut astepta, in urma maririi taxei pe valoare adaugata de la 19 la 24 la suta, ci, dimpotriva, mult mai putini. Ministerul Finantelor, respectiv Guvernul Boc, nu si-a atins obiectivul. Impovarata de datorii, supusa unui TVA care se plaseaza doar cu un procent sub limita admisa in Uniunea Europeana, economia romaneasca sucomba. Societatile comerciale fie nu au mai facut tranzactii, fie nu au mai facut acte pentru tranzactii, dar cert este ca, la buget, au intrat din ce in ce mai putini bani. Nemaiputand sa faca fata cheltuielilor, administratia centrala, la randul ei, redirectioneaza sume din ce in ce mai mici catre administratiile locale. Si, intrucat sistemul este clientelar, iar marea coruptie este institutionalizata la un nivel fara precedent, nu mai este un secret pentru nimeni ca Guvernul PD-L directioneaza putinul pe care il are catre propriile primarii. Pe care incearca sa le compenseze – pentru ca oricum banii sunt si pentru acestea mai putini – cu fonduri europene, dirijate, ca sa nu zic manipulate, de ministrul Elena Udrea. 
Toate manevrele politice, facute in ultima vreme de tandemul Basescu – Boc, au drept premiza faptul ca daca Romania isi cumpara timp si daca Guvernul supravietuieste prin fel de fel de tertipuri, fara a genera vreo crestere economica, la un moment dat, revirimentul statelor din Uniunea Europeana ne va trage in sus. Cum? Readucand investitorii in Romania. Care, pompand banii in economie, vor face ceea ce nu a reusit pana acum Guvernul. Vor genera o crestere. Dar Basescu – Boc s-ar putea sa se insele amarnic. Nu este obligatoriu ca o economie – care, atentie, bazandu-se inca pe un monopol de stat si nefiind, pe deplin, functionala de piata – sa isi revina in mod automat. Devenind, tot automat, o tinta a investitiilor. Este cat se poate de posibil, daca nu cumva chiar probabil, un alt scenariu. Scenariul unei descresteri continue. 
Tabloul sumbru schitat mai sus, in masura in care se suprapune realitatii, poate deveni catastrofal pentru comunitatile locale. Cu alte cuvinte, daca primariile se imprumuta din ce in ce mai mult, cu dobanzi mari – in special, primariile non PD-L – exista pericolul ca, intr-un viitor relativ apropiat, in absenta revirimentului mult asteptat, care in mintea unora ar trebui sa survina in mod automat, sa ajunga in incapacitate de plata. 
Consecinta ar putea fi executarea silita a tuturor proprietatilor primariilor aflate in aceasta situatie. 
Daca exista si o parte buna a unui asemenea dezastru este ca, in final, ponderea economiei privatizate va creste. 
www.sroscas.ro
 

Comentarii

comentarii