Acasă Eveniment FALT avertizează: Primăria Timişoara vrea să impună taxa de habitat pe...

FALT avertizează: Primăria Timişoara vrea să impună taxa de habitat pe uşa din dos

DISTRIBUIȚI

După ce taxa de habitat impusă timişorenilor a fost respinsă în 2010 şi 2011, atât de consilierii locali, cât şi de societatea civilă, acum, Primăria Timişoara vrea să o impună pe 2013. “E revoltător. Se încearcă introducerea taxei în mod grosolan, pe uşa din dos şi asta exact în campania electorală!”, s-a revoltat Petru Olariu, preşedintele FALT, marţi, 15 mai. Povară la portofelul timişoreanului

“Se instituie pentru anul fiscal 2013 taxa de habitat, în conformitate cu procedura prevăzută în Anexa nr. 7 la prezenta hotărâre”, se arată în Proiectul de hotărâre din 8.05.2012, privind stabilirea impozitelor şi taxelor locale în Municipiul Timişoara, pentru anul 2013. Conform documentului, taxa de habitat constituie venit cu destinaţie specială şi este fundamentată de necesitatea reabilitării faţadelor clădirilor monumente istorice, în vederea sporirii confortului urban şi îmbunătăţirii imaginii Timişoarei. “Oraşul aparţine fiecăruia dintre noi. Apartenenţa la un spaţiu urban trebuie să includă şi obligativitatea perpetuării identităţii oraşului, exprimată în detaliile de arhitectură, care conturează trecutul istoric al urbei. Zona istorică conferă identitate urbei şi reprezintă eticheta oraşului, în toate relaţiile locuitorilor săi cu vizitatorii, începând cu turiştii şi terminând cu oamenii de afaceri şi cu investitorii. Locuirea nu e simplă adăpostire, este un act cu dimensiuni culturale, prin care ne înscriem în spaţiul urban şi în cel social. Calitatea locuirii e strâns legată atât de dotările urbane, cât şi de utilităţile urbane. Politicile de locuire trebuie să ia in consideraţie calitatea locuinţelor şi modul lor de a se relaţiona cu oraşul. Calitatea urbană a zonei centrale determină creşterea atractivităţii şi are impact asupra dezvoltării economico-sociale a întregului oraş, cu rezultate asupra creşterii calităţii vieţii locuitorilor săi. Pentru a răspunde mai bine necesităţilor utilizatorilor, amenajarea urbană tinde să dezvolte reapariţia în oraşe a vieţii sociale, redând spaţiului public demnitatea şi calitatea pierdută în timp şi beneficiază tuturor locuitorilor oraşului nostru”, justifică Primăria Timişoara instituirea acestei taxe, care îi va împovăra şi mai mult la portofel pe timişoreni, dacă va fi aplicată.

Timişorenii vor plăti 40 de lei

Revolta FALT e cu atât mai mare, cu cât din banii strânşi vor fi renovate faţadele clădirilor care adăpostesc trei importante licee: Liceul „Nikolaus Lenau”, Liceul Teoretic J. L. Calderon şi  Colegiul Naţional C. D. Loga. Olariu a spus că la aceste licee învaţă copiii celor mai bogaţi timişoreni şi astfel se vor aduce şi voturi foarte multe unor candidaţi la alegerile ce vor avea loc în 10 iunie, de aceea cel mai bine este să se amâne dezbatarea acestei taxe până după alegeri. “Vor fi favorizate anumite persoane”, a spus Olariu. Taxa de habitat este în cuantum de 40 lei / an / contribuabil şi se achită în două rate egale, până la 31 martie 2013 şi, respectiv, 30 septembrie 2013. În cazul neachitării la scadenţă a taxei de habitat se datorează majorări de întârziere în cuantum de 2% pentru fiecare lună sau fracţiune de lună. Contribuabilii cu domiciliul în Timişoara, care dobândesc imobile în cursul anului 2013, datorează taxa începând cu data de întâi a lunii următoare dobândirii imobilului. Contribuabilii care înstrăinează imobilele deţinute pe raza municipiului Timişoara sau nu mai au domiciliul în Timişoara încetează a mai datora taxa de habitat.

 

Comentarii

comentarii