Acasă Actualitate Familia fostului primar Gheorghe Ciuhandu a câștigat un proces cu primăria condusă...

Familia fostului primar Gheorghe Ciuhandu a câștigat un proces cu primăria condusă de Nicolae Robu

939
DISTRIBUIȚI

În mare foame de bani, dar și cu gândul de a înfrumuseța puțin imaginea prăfuită a Timișoarei, municipalitatea a început să aplică în forță așa-numita „taxă pe paragină”, respectiv supraimpozitarea clădirilor neîngrijite. Măsura ar fi una bună, chiar dacă afectează peste 2.000 de cetățeni ai Timișoarei. Însă ar trebui aplicată conform legislației în vigoare și respectând procedurile stabilite de Consiliu Local Timișoara, la propunerea executivului Primăriei.
În instituția condusă de Nicolae Robu nu există nici un fel de regulă, în afară de aceea a voinței conducătorului. Municipalitatea nu şi-a respectat nici măcar propriile proceduri stabilite prin Anexa nr.1 la HCL nr.314/2017, iar în cazul celor mai multe imobile nu a ţinut cont de unele aspecte particulare pe care le cunoştea înaintea aprobării hotărârilor din decembrie 2018. Comisia mixtă de control a emis somaţii pentru proprietarii imobilelor în luna septembrie a anului 2018, prin care li s-a adus la cunoştinţă faptul că imobilele lor prezintă diverse degradări, drept pentru care s-a dispus supraimpozitarea acestora. Totodată, li s-a pus în vedere să facă dovada îndeplinirii măsurilor de remediere a degradărilor până la data de 30 noiembrie 2018, deşi termenul legal prevăzut conform punctului 7 din Procedura anexă la HCL nr.314/2017 era 31 decembrie 2018. La data de 20 decembrie, Consiliul Local a procedat la emiterea hotărârilor, deşi potrivit aceleiaşi proceduri aceasta nu putea fi emisă decât după verificarea îndeplinirii măsurilor dispuse prin somaţii, verificare care potrivit punctului 13 din procedură trebuia să se realizeze în primele 45 de zile de după 31 decembrie 2018, deci până în 15 februarie 2019. Doar ulterior îndeplinirii acestor formalităţi, Consiliul Local Timişoara putea emite respectivele hotărâri, care urmau să opereze doar începând cu data de întâi a anului următor celui în care au fost emise, respectiv începând cu data de 1 ianuarie 2020. Termenele procedurale au fost însă diminuate ilegal, măsura fiind una profund prejudiciabilă pentru proprietari în condiţiile în care executarea lucrărilor dispuse presupune, pe lângă alocarea unor fonduri băneşti importante, şi parcurgerea unor etape administrative de autorizare, unde lucrurile, de obicei, tot la Primăria Timișoara se tergiversează cu lunile.

Prin urmare, mulți proprietari au dat în judecată Primăria Timișoara și Consiliul Local. Și sentințele împotriva impozitării au început să curgă.

Printre cei care au câștigat procesul se numără și familia fostului primar Gheorghe Ciuhandu, respectiv fiul George și nora Gianina. Prin hotarârea 691/2019 din 23.05.2019 dată în dosarul 1233/30/2019, judecătorii de la Tribunalul Timiș anulează în parte Hotărârea Consiliului Local al Municipiului Timişoara nr. 754 din data de 20.12.2018 privind majorarea în anul 2019 a impozitului pe clădiri pentru imobilul situat în Timişoara, str. Piaţa Plevnei, nr. 4, ca urmare a constatării stării tehnice neîngrijite.

Solutia pe scurt: Respinge excepţia lipsei calităţii procesuale pasive a pârâtului Municipiul Timişoara prin Primar, invocată prin întâmpinare. Admite acţiunea formulată de reclamanţii Ciuhandu Gianina Violeta, Ciuhandu George Cristian şi Bauplan SRL în contradictoriu cu pârâţii Municipiul Timişoara prin Primar şi Consiliul Local al Municipiului Timişoara şi în consecinţă: Anulează în parte Hotărârea Consiliului Local al Municipiului Timişoara nr. 754 din data de 20.12.2018 privind majorarea în anul 2019 a impozitului pe clădiri pentru imobilul situat în Timişoara, str. Piaţa Plevnei, nr. 4, ca urmare a constatării stării tehnice neîngrijite, în ceea ce îi priveşte pe reclamanţi, menţionaţi la poziţiile 2, 3, 10, 11, 12, 13 şi 14 din Anexă. Exonerează reclamanţii de la plata impozitelor locale majorate, stabilite prin deciziile de impunere emise în baza HCL nr. 754/20.12.2018. Obligă pârâţii la plata sumei de 1050 lei către reclamanta Ciuhandu Gianina Violeta, a sumei de 1000 lei către reclamantul Ciuhandu George Cristian şi a sumei de 3500 lei către reclamanta Bauplan SRL cu titlu de cheltuieli de judecată. Cu drept de recurs în 15 zile de la comunicare. Cererea de recurs se va depune la Tribunalul Timiş.”

Astfel Primăria Timișoara rămâne și fără banii din supra-impozitare, dar mai și plătește câteva mii de lei pentru cheltuieli de judecată. Și, dacă va urma un val masiv de sentințe similare, zeci de mii de lei din banii timișorenilor se vor pierde din cauza acțiunii în forță a primarului Nicolae Robu.

Comentarii

comentarii