Acasă Special Faradelegea de presa

Faradelegea de presa

DISTRIBUIȚI

De cateva zile, in Evenimentul Zilei, apare o asa zisa dezvaluire de senzatie. Daca lucrurile ar fi adevarate, gravitatea faptelor ar fi maxima. Iar faptele sunt puse in carca unei personalitati din jurnalistica moderna a Romaniei. Un om, pana acum, aflat in afara oricarei banuieli, sub aspect penal ori moral. Un mare profesionist.
El se numeste Cristian Tabara. Lucreaza de multi ani, daca nu cumva chiar de la inceput, in trustul de presa MediaPro, unde este extrem de bine apreciat. Cei care fac “dezvaluirea” sunt niste neica nimeni in presa romaneasca. La fel de necunoscuti cum este vocala Andreea Pora, mare partizana a lui Traian Basescu, si in legatura cu care as paria ca 99 la suta dintre cetatenii acestei tari nu stiu unde lucreaza, ce face iar, daca scrie, unde Dumnezeu scrie si ce scrie. A devenit o moda, in ultimii ani, incurajata, pe fata, de seful statului roman, ca ziaristi total necunoscuti ori relativi obscuri sa faca o asa numita politie a presei. Sa-i atace, pe baza de zvonuri ori “informatii pe surse”, pe jurnalistii cunoscuti.
Obscurii manuitori de condei de la Evenimentul Zilei il acuza pe celebrul jurnalist Cristian Tabara de faptul ca ar fi violat o fetita de 12 ani. Sa recunoastem, fapta, daca ar fi adevarata, ar fi extrem de grava. Numai ca mama fetitei, care i-a fost prietena intima mult timp, nu indrazneste sa-l acuze pe Cristian Tabara. Si nici tatal fetitei, care ar avea motive sa faca acest lucru, macar pentru faptul ca Tabara i-a luat locul o vreme. Nici Politia nu-l acuza de ceva pe Tabara. Si nici Procuratura, care, de altfel, a dat si o dezmintire oficiala. Singurii care indraznesc acest lucru sunt pretinsii jurnalisti, cu al caror nume nu va incarc memoria, de la Evenimentul Zilei. Ei se bazeaza “pe surse”. Iar “sursele” le-au spus acestora ca fata de 12 ani s-a dus si s-a plans la politie. Fetita, a carei mama traise cu un barbat, altul decat taticul ei.
Intreaga istorie are cateva implicatii, asupra carora merita sa insist. Prima este ca, fiind vorba de un caz atat de sensibil, de ipotetic viol asupra unui minor, in mod normal, din interiorul Politiei ori al Procuraturii, nu ar fi trebuit sa transpire nicio informatie. In paranteza fie spus, atat Politia, cat si Procuratura sunt obligate sa pastreze totala confidentialitate asupra oricaror anchete in curs. Cu atat mai mult, atunci cand este vorba de o chestiune sexuala, legata de un copil minor, a carei dezvaluire publica poate sa-l afecteze pe acesta pentru intreaga sa viata. In registrul urmator, ar trebui sa observam ca falsii jurnalisti de la Evenimentul Zilei se fac ca nu observa ca informatiile pe care le furnizeaza, fie si false, se refera la viata intima a unor persoane. In al treilea rand, fiind vorba de o personalitate a vietii noastre publice, cum este Cristian Tabara, asemenea “dezvaluiri” ar trebui abordate cu multa precautie.
Daca ceea ce scrie Evenimentul Zilei nu este adevarat, atunci rezultatul obtinut este urmatorul: Unu – viitorul unui copil a fost marcat, in mod dramatic. De acum incolo, toti prietenii, colegii si cunostintele fetitei vor vorbi despre pretinsul viol. Doi – intimitatea mamei pretinsei victime a fost violata si imaginea ei a fost porcaita. Trei – imaginea lui Cristian Tabara a fost si ea porcaita, chiar daca se va dovedi ca nimic nu este adevarat. Pentru ca vor exista suficienti romani care, incepand de acum, il vor acuza sau macar suspecta. In acest fel, poate si cariera sa la trustul MediaPro este compromisa. Patru – Politia si Parchetul sunt si ele compromise.
Iar daca, prin absurd, totul este adevarat, recititi singuri punctele de mai sus pentru a observa ca demersul unei asemenea dezvaluiri este oricum ilegitim si neprofesionist.

www.sroscas.ro

 

Comentarii

comentarii