Acasă Eveniment Farmaciştii acuză casele de sănătate de dictatură mascată

Farmaciştii acuză casele de sănătate de dictatură mascată

DISTRIBUIȚI

Disperarea farmaciştilor din Timişoara a ajuns la apogeu. Ei susţin că, în ceea ce priveşte programele naţionale de sănătate (diabet, cancer, transplant etc.), stau cu facturile în sertar de un an şi sunt pe cale de a li se bloca afacerile. Marţi, 27 septembrie, Organizaţia pentru Apărarea Drepturilor Omului din România (OADOR) – Timişoara – a organizat o dezbatere pe tema nemulţumirilor patronilor de farmacii. O politică total greşită

“Toate farmaciile din ţară stau cu facturile în sertar, de un an”, s-a plâns Ciprian Mihok, patron de farmacie. Oana Răchitan, PR CJAS Timiş, a spus că la CJAS Timiş nu sunt facturi datate mai târziu de martie 2011. “Încercăm să manageriem fondurile cât mai eficient, fiindcă nu dorim să să producă nemulţumiri în rândul farmaciştilor şi al altor producători de servicii medicale, dar sistemul este aşa cum este”, a precizat Răchitan. Aşa cum impune Contractul Cadru, Casa de Asigurări de Sănătate plăteşte facturile gratuite şi compensate la 180 de zile. Dafin Handrea (patron farmacie) a declarat că, de obicei, facturile se decontează în limita fondurilor existente, până la 330 de zile. “Asta-i problema noastră. Farmaciile mici suportă greu. Timp de trei luni, noi ţinem casa de asigurări. E un fel de şantaj mascat. Plătim reţetele gratuite şi compensate din banii noştrii, când avem vânzare. Casa nu are nicio obligaţie faţă de noi, iar noi, dacă dăm în judecată casa de asigurări, pierdem contractul. E o politică total greşită. Cel mai bine ar fi o descentralizare a casei de asigurări, atunci toţi banii ar rămâne aici, în judeţ. Banii se duc la Ministerul Finanţelor şi nu la Sănătate. Casa judeţeană nu are nicio putere. Totul se hotărăşte la centru. E o dictatură mascată”, a spus Handrea.

Care sunt fondurile?

O altă mare problemă o reprezintă Contractul Cadru. Documentul este pus în dezbatere publică în fiecare an, în toamnă, privind furnizorii de produse farmaceutice. Contractul susţine că reţetele compensate şi gratuite se decontează în limita fondurilor disponibile. “Dar care sunt aceste fonduri? E o îngrădire a accesului la medicamente a bolnavilor”, a spus Mihok. Teodor Raţiu, comisar-şef al OADOR, a precizat că asemenea dezbateri privind problemele din sistemul de sănătate din Timiş vor fi organizate lunar, pe diferite teme, în scopul conştientizării şi informării decidenţilor şi a populaţiei.
 

Comentarii

comentarii