Acasă Administraţie Faţadele Colegiului I.C.Brătianu ar putea fi reabilitate în 18 luni, dacă primăria...

Faţadele Colegiului I.C.Brătianu ar putea fi reabilitate în 18 luni, dacă primăria va avea bani să plătească la timp constructorul

DISTRIBUIȚI

Faţadele Colegiului I.C. Brătianu din Piaţa Huniade Timişoara trebuie renovate până în anul 2021, aşa că acestea ar putea fi reabilitate în 18 luni de la deschiderea şantierului, dacă nu se vor întâmpla lucruri neprevăzute, mai ales financiare, care să blocheze lucrările. Intervenţiile presupun şi lucrări de consolidare la temelia construcţiei.

Intervenţiile de refacere a clădirii au fost tergiversate de lungi litigii cu persoane care revendicau părţi din imobil, până când primăria a reuşit să obţină câştig definitiv în instanţă.

În viitoarea şedinţă de consiliu local, aleşii vor avea de votat proiectul privind aprobarea documentaţiei tehnico-economice, a indicatorilor tehnico-economici faza DALI şi a descrierii sumare a investiţiei pentru obiectivul “DALI +PT -Reabilitare faţadă şi şarpantă (toate faţadele) Colegiu I.C. Brătianu”, Piaţa Huniade nr. 2, întocmit de S.C.” Rheinbrucke” S.R.L.

Valoarea investiţiei care se va realiza cu bani de la bugetul local, este de aproape 13,6 milioane de lei cu TVA inclus, din care construcţii montaj C+M reprezintă 10,73 milioane de lei cu TVA inclus.

“Intervenţiile propuse în cadrul acestei variante cuprind intervenţii structurale importante pentru stabilizarea şi consolidarea corpului lateral dreapta, având în vedere fenomenul accentuat de înclinare spre Est a acestuia deoarece înclinarea corpului lateral dreapta (de colţ) a fost generată de o tasare lentă a terenului de fundare dinspre str. C. Telbisz (sub efectul variaţiei conţinutului de umiditate din teren în decursul timpului şi sub efectul vibraţiilor produse de circulaţia autovehiculelor pe străzile adiacente)”, se arată în expunerea de motive care însoţeşte proiectul.

Se va efectua un studiu geotehnic detaliat, în baza căruia se vor adopta măsurile de intervenţie, care vor cuprinde, între altele, la structura de rezistenţă – realizarea de foraje cu teacă şi de injectări a terenului de fundare cu o compoziţie pe bază de ciment, bentonită şi silicaţi, până adâncimi de 6 metri, pentru consolidarea şi stabilizarea terenului fundaţiilor, realizarea unei bariere împotriva ascensiunii capilare a apei din teren în fundaţie.

În cazul în care, în urma studiului geotehnic (care va trebui realizat) va rezulta că starea fundaţiei din zidărie şi dimensiunile acesteia sunt necorespunzătoare, se vor aplica alte procedee.

Lucrările de intervenţie la faţade vor cuprinde: decopertare tencuieli exterioare pereţi-socluri, curăţare rosturi, refacere tencuieli şi finisaje, refacere elemente decorative identice cu cele existente, injectare fisuri/crăpături zidărie, înlocuirea tâmplăriei faţadelor (ferestre şi uşi exterioare) cu tâmplărie din lemn stratificat şi geam termopan, realizare trotuar de protecţie în zona dinspre curtea clădirilor.

Prin implementarea măsurilor de intervenţie prevăzute în proiect, clădirea reabilitată se va putea folosi în condiţii de siguranţă pentru desfăşurarea în continuare a procesului de învăţământ respectiv a activităţilor educaţionale, se va încadra armonios în peisajul urban al municipiului, fiind în imediata vecinătate a centrului oraşului precum şi din perspectiva ‘Timişoara 2021-Capitală Europeană a Culturii’ şi îi va creşte valoarea efectivă şi de patrimoniu.

Colegiul Tehnic Ion I.C. Brătianu a fost şi mai este o şcoală cu tradiţie în învăţământul profesional şi tehnic, cu o ofertă unică de formare profesională pentru industria textilă.

Comentarii

comentarii