Acasă Actualitate „Femeia în roșu”, bănățeanca născută în Comloșu Mare, figură celebră din arhivele...

„Femeia în roșu”, bănățeanca născută în Comloșu Mare, figură celebră din arhivele FBI-ului

DISTRIBUIȚI

În 20 aprilie 1947, lumea a pierdut o figură celebră din arhivele FBI-ului, care a trăit o viață plină de contraste și aventuri. Ana Cumpănaș, cunoscută sub numele de Ana Sage sau, mai bine zis, „Femeia în roșu”, a fost o bănățeancă născută în anul 1891 în Comloșu Mare.

În 1909, Ana s-a căsătorit cu Mihai Ciolac și a plecat împreună cu el în Statele Unite ale Americii, unde au avut un fiu pe nume Ștefan. După un scurt mariaj, Ana a divorțat și a început o nouă viață în Chicago, unde a ajuns să devină proprietara unor bordeluri elegante.

În anul 1932, ea s-a căsătorit cu Alexandru Suciu și a preluat numele Ana Sage, care suna mai bine în documentele de emigrare.

Cu ajutorul afacerilor sale, Ana a devenit o femeie bogată, dar viața ei a luat o turnură neașteptată în anul 1934, când autoritățile americane i-au refuzat permisiunea de ședere și au decis să o deporteze în România.

Însă, în același an, Ana a avut o întâlnire cu destinul când a reușit să-l seducă pe renumitul gangster John Dillinger, oferindu-le autorităților informații despre acesta în schimbul unei șanse de a-și obține dreptul de ședere permanent în SUA.

”Într-o seară de vară, Ana și Dillinger au mers la cinematograful Biograph Theater, unde gangsterul urma să fie arestat la ieșire. Pentru a fi mai ușor recunoscută de către autorități, Ana a fost îmbrăcată complet în roșu, de unde a primit porecla de „Femeia în roșu”. Dar lucrurile nu s-au desfășurat conform planului, iar Dillinger a fost împușcat chiar în fața denunțătoarei.

Deși Ana a fost plătită pentru informațiile furnizate, ea nu a reușit să-și obțină dreptul de ședere permanent în SUA și a fost deportată în România în 1936. Viața ei a continuat să fie plină de evenimente dramatice și misterioase, iar la 20 aprilie 1947, ea a murit în condiții neelucidate la Timișoara.

Chiar și după moartea sa, Ana a continuat să fie o figură fascinantă și enigmatică, inspirând romane, filme și dramatizări     ”, amintesc specialiștii Muzeului Național al Banatului.

Comentarii

comentarii