Acasă Actualitate Fenomen spectaculos pe cerul României. Aurora boreală, produsă de o furtună solară...

Fenomen spectaculos pe cerul României. Aurora boreală, produsă de o furtună solară de o intensitate rară

DISTRIBUIȚI

Fenomen rar vizibil aseară pe cerul României, care seamănă cu aurora boreală. În Timiș, cerul nopții s-a colorat în nuanțe de roșu.

Cerul colorat în nuanţe roşiatice a putut fi admirat din mai multe judeţe, printre care Maramureş, Bihor, Cluj, Hunedoara, Iaşi, Buzău şi Ilfov.

Imagini spectaculoase au fost surprinse în Austria, Germania, Elveția și Italia, iar totul a fost rezultatul unei uriașe furtuni solare.

O furtună solară de o intensitate rară se îndreaptă spre Pământ şi ar putea provoca întreruperi ale reţelelor electrice şi sateliţilor încă de vineri seara, dar şi aurore boreale impresionante, au avertizat autorităţile americane, transmite AFP.

Evenimentul este cel mai puternic din ultimii 20 de ani, iar experţii americani spun că nivelul de alertă este unul sever, deoarece mai multe erupţii solare se îndreaptă spre planeta noastră.

“Suntem aproape siguri că o serie de ejecţii de masă coronală, care sunt explozii de particule energetice şi câmpuri magnetice care radiază de la soare, se îndreaptă spre Pământ”, a explicat într-o conferinţă de presă Shawn Dahl, de la Centrul de Prognoză Meteorologică Spaţială din SUA (SWPC), scrie Agerpres. A fost emisă o notificare de avertizare privind o furtună geomagnetică de nivel 4, pe o scară de 5, prima de acest fel din 2005. Stabilirea momentului exact de începere a evenimentului este dificilă, dar este de aşteptat ca fenomenul să persiste tot weekend-ul. “Ar putea exista un impact asupra infrastructurii”, a avertizat Shawn Dahl, precizând că este vorba despre un eveniment “foarte rar”.

“Am anunţat toţi operatorii cu care lucrăm, cum ar fi operatorii de sateliţi, de comunicaţii şi, bineînţeles, reţeaua de electricitate din America de Nord”, a adăugat el.

Soarele este în prezent aproape de activitatea sa maximă, conform unui ciclu care se repetă la fiecare 11 ani. Aceste ejecţii de masă coronală, dintre care cel puţin şapte se îndreaptă în prezent către Pământ, provin dintr-o pată solară de aproximativ 16 ori diametrul Pământului. Aceste ejecţii se mişcă cu câteva sute de kilometri pe secundă. Când acestea ajung la sateliţii americani plasaţi la aproximativ 1,5 milioane de kilometri de Pământ, intensitatea evenimentului poate fi apoi prezisă mai bine – într-un interval de 20 şi până la 45 de minute înainte de sosire, a spus Shawn Dahl. El a recomandat locuitorilor să se echipeze cu baterii sau cu generatoare, ca în cazul oricăror alte avertismente de furtună. Dar operatorii de energie electrică lucrează de 10 ani pentru a-şi proteja mai bine reţelele, a dat asigurări Rob Steenburgh, om de ştiinţă la SWPC.

Efectele pot apărea numai pe liniile de înaltă tensiune, nu la persoane fizice, plus că există sisteme comparabile cu întrerupătoarele de circuit, de exemplu. Semnalele GPS ar putea fi, de asemenea, afectate, a spus el.

În ceea ce priveşte traficul aerian, Agenţia de Aviaţie Civilă a Statelor Unite (FAA) a anunţat că “nu se aşteaptă la consecinţe semnificative”. Evenimentul ar trebui, totuşi, să genereze aurore boreale, inclusiv în regiunile în care acestea nu sunt obişnuite. Oficialii SWPC nu au vrut să se pronunţe asupra suprafeţei zonei potenţial afectate, dar le-au recomandat locuitorilor să iasă şi să facă fotografii. “Dacă sunteţi undeva unde este întuneric, fără nori şi cu puţină poluare luminoasă, s-ar putea să vedeţi nişte aurore boreale destul de impresionante”, a explicat Rob Steenburgh.

Ultima furtună solară de o asemena intensiatate care a lovit Pământul a avut loc în 2005. Întreaga planetă a fost cuprinsă de o furtună de protoni în doar 15 minute. Ţările aflate cel mai aproape de poli au fost puternic afectate. Localnicii din Suedia au rămas fără curent electric, iar mai multe transformatoare de curent din Africa de Sud au devenit inutilizabile.

Comentarii

comentarii