Acasă Cultura Fenomene europene în colecția galeriei Matica srpska din Novi Sad -vernisaj la...

Fenomene europene în colecția galeriei Matica srpska din Novi Sad -vernisaj la Muzeul de Artă Timișoara, cu sprijinul CJT

752
DISTRIBUIȚI

Muzeul Național de Artă din Timișoara, cu sprijinul Consiliului Județean Timiș,organizează, luni 26  iulie 2021, la ora 18.00, la vernisajul expoziției de pictură ”Fenomene Europene în Colecția Galeriei Matica srpska” din Novi Sad.

Evenimentul reprezintă primul rod al colaborării dintre cele două muzee și anticipează șirul de manifestări din agenda capitalelor culturale europene, Novi Sad in 2022, respectiv Timișoara în 2023.

Lucrările sunt operele mai multor artiști sârbi din diferite generații, începând cu mijlocul secolului al XVIII-lea și ajungând în contemporaneitate. Cum e și firesc, tematica, tehnicile utilizate, stilurile artistice și mesajele pe care le transmit cuprind o paletă foarte largă, oferind o nesperată sinteză a întregii perioade.

Cei patru curatori de la Novi Sad: Danilo Vuksanovic, Miroslava Zarkov, Luka Kulic si Stanislava Jovanovic Mindic au selectat cele mai reprezentative lucrări din patrimoniul Galeriei Matica srpska, pornind, fiecare, de la câte un concept din motto-ul ales pentru expoziție: libertate, moștenire, progres și diversitate.

Întregul eveniment este centrat pe formularea acelor elemente care constituie, în viziunea curatorilor, expresia pregnantă a culturii europene. Libertatea e văzută în relație cu lupta pentru independență, moștenirea recapitulează mituri și simboluri biblice sau din panteonul antic grecesc, progresul este văzut drept consecința directă a iluminismului și opțiunii pentru raționalitate în timp ce diversitatea reprezintă încununarea tuturor acestor procese, oferindu-ne lecția la care aspiră întregul fenomen al capitalelor culturale europene.

Organizarea expoziției în cadrul Muzeului National de Artă din Timisoara este rodul eforturilor Mihaelei Irimescu precum și a suportului logistic oferit de către Consiliul Județean Timiș.

La vernisaj vor participa personalități de marcă ale vieții politice și culturale românești și sârbești: Maia Gojcovici, ministrul culturii și informației de la Belgrad, dr. Tijana Palkovljevic Bugarski, director al galeriei Matica srpska, Iulia Popovici, secretar de stat în Ministerul Culturii din România și Alin Nica, președinte al Consiliului Județean Timiș.

Expoziția va rămâne pe simeze până în 15 septembrie 2021, și poate fi admirată de marți până duminică între orele 10-18. Nu ratați întâlnirea cu pilonii de bază ai identității europene, așa cum au fost ei imaginați în pictura artiștilor sârbi -este mesajul Muzeului de Artă Timișoara.

 

Comentarii

comentarii