Cosmin Micu, administratorul fermei Procereal Agrosan Mănăștiur din județul Arad, atenționează că, din cauza prețurilor la cereale care nu acoperă pe deplin cheltuielile și nu aduc plus valoare agricultorilor în lipsa producțiilor adecvate, fermierii fac eforturi mari să supraviețuiască la trei ani de când s-a declanșat războiul la granița țării, iar piața nu pare să se echilibreze.
În 2010, un kg de porumb era 1 leu, iar în 2024, a scăzut 85 de bani, în loc să crească. Salariu la un operator pe tractor sau combină era 1.500 – 1.600 de lei. În 2024, a crescut la 5.000 – 6.000 de lei.
“Atunci, vindeai o tonă și jumate ca să-i plătești salariul, iar acum trebuie să vinzi 7-8 tone. Așadar, situația a involuat în detrimentul producătorului. Conjunctura nu îi este favorabilă și nu se preconizează echilibrarea”, este de părere tânărul fermieri din Arad.
Tona de îngrășăminte era 2.000 – 2.500 de lei. Până în 2022, 1.000 tone de la el în fermă nu depășea 2 milioane de lei. În 2022, când a început războiul la granița României, tona de îngrășământ a sărit la 4.500 lei. “A trebuit să plătesc 500.000 € în plus într-un an”, a explicat Cosmin Micu.
Întrebarea ridicată este: “Cum poate un agricultor să recupereze aceste cheltuieli când prețul la cereale nu a crescut, ci chiar a scăzut?”
Cosmin Micu a explicat că prețul la rapița e la 2,50 lei, iar porumbul, la 85 de bani. Grâul la o producție de 7 -8 t la hectar ar trebui să fie 1 leu, iar în acest moment este sub acest nivel. Condiția este să faci șapte-opt tone. Dacă nu scoți atât, ai ratat. Mergi în pierdere. Și de obicei nu prea se scoate această producție. Media la nivel de țară oricum este mică, iar în zona de sud-est e și mai dramatică din cauza secetei.
Rapița costă 2,50 de lei kilogramul, dar nu prea mai există nimic pe piață. Aproape toți producătorii au vândut-o în vară în timpul campaniei, când era la un 1,80 lei. Foarte puțini au mai păstrat-o.
“2,50 este un preț acceptabil dacă faci trei patru tone de rapiță la hectar, dar pentru asta îți trebuie tehnologie. Eu am reușit”, este de părere producătorul agricol arădean.
Cosmin Micu lucrează 1.500 de ha în Mănăștiur județul Arad și, aplicând tehnologii adecvate, a reușit să obțină 9 tone de grâu în această vară, deși secetă a creat mari probleme fermierilor, nu numai din zona de vest.
“Este una dintre cele mai mari producții pe care le-am făcut la grâu de când fac agricultură. Din păcate, asta nu mă încălzește, fiindcă cheltuielile de producție sunt undeva la 87 de bani pe kilogram. Sunt la limită”, a declarat tânărul fermier. De asemenea, Cosmin a depășit 4 tone la hectar la rapiță, o producție frumoasă, fiindcă nu e ușor să faci peste 4 t la această cultură extrem de pretențioasă și costisitoare. Cum reușește el să obțină asemenea rezultate foarte bune?
“Mă implic foarte mult și îmi dedic tot timpul activității din fermă pentru a face performanță în agricultură. Bineînțeles că depinde și de condițiile pedoclimatice, fiindcă dacă timpul nu îți este favorabil, nu vei avea mari șanse”, a spus Micu.
El a adăugat că principala condiție este să ai apă, ceea ce an de an devine tot mai greu. Dacă nu ai precipitații și primăverile vin cu temperaturi joase, există riscul să ai pierderi mari de producție.
De exemplu, la rapiță sunt mari probleme primăvara cu gerurile târzii care încep să devină tot mai dese. Dacă prinzi un îngheț sau două de două trei grade o parte din flori s-a pierdut. Succesul lui Micu în producții ține foarte mult de știință de a aplica tehnologiile adecvate.
Cum de a reușit să obțină 9 tone la grâu? El acordă o atenție deosebită pregătirii terenului și ține cont de cultura premergătoare care a fost în sola respectivă. Dacă seamănă după porumb, procedează într-un fel, iar după rapiță în alt fel. Dacă pune grâu după floarea soarelui, va fi alt sistem de pregătire a patului germinativ special. El deține un parc auto cu o gamă foarte variată de mașini agricole pe care le folosește în funcție de situație.
Anul acesta după rapiță, el a avut mai multe intervenții în teren pentru pregătirea terenului. După recoltare a făcut o dezmiriștire la 15 cm adâncime, apoi a intervenit cu un utilaj Lemken care a lucrat trenul până la 25 cm în profunzime. El a aplicat fertilizanții apoi a intervenit cu un utilaj care a finisat și nivelat solul. La grâu, întotdeauna a încercat să respecte perioada optimă de semănat. Anul acesta, a început la 1 octombrie și nu a depășit 20 octombrie.
“Încerc să mă încadrez în acest interval conform normelor”, a spus Micu. De obicei, el aplică necesarul de îngrășăminte și tratamentele foliare fitosanitare adecvate. De obicei, în număr de trei, pentru ca să nu fie cultura atacată de boli și dăunători. De asemenea, mai utilizează două erbicidări: una în toamnă și una în primăvară. Deși anul acesta seceta a distrus în general cultura de porumb, Cosmin Micu a reușit să facă producții bune, fiindcă pe o parte din teren are sistem de irigație.
“Am avut un plus de 1.500 de tone de porumb! O parte din plante a fost irigată și asta m-a ajutat foarte mult. Am o acumulare de apă de 4 ha din timpul iernii, pe care o utilizez pe timpul verii în perioada secetoasă”. În 2024, a avut 445 ha cu grâu, 445 de ha cu rapiță și 330 ha de porumb, restul cu orz. În total, lucrează 1.500 de hectare.
Micu deține și două grupuri de silozuri cu o capacitate de depozitare 30.000 de t și două hale.