Acasă Actualitate Fermierii din Timiş pot primi până la 15.000 de euro de la...

Fermierii din Timiş pot primi până la 15.000 de euro de la Comisia Europeană

433
DISTRIBUIȚI

Fermierii din Timiş pot primi sprijin până la 15.000 de euro, începând de joi, 20 aprilie, până la finalul anului 2011, de la Comisia Europeană, pentru a se salva din situaţia de sărăcie şi de neputinţă economică în care se află din cauza crizei economice. În 2010, mai multe state membre UE, printre care şi România, au solicitat Comisiei Europene prelungirea aplicării Cadrului comunitar temporar pentru măsurile de ajutor de stat de sprijinire a accesului la finanţare în contextul actualei crize financiare şi economice (Cadrul temporar), argumentând că efectele acestei crize se resimt şi în 2011, în multe sectoare economice, printre care şi în agricultură.

Prezenta schemă a fost notificată de România în decembrie 2010, aceasta adresându-se, conform pct. 2.2. din Cadrul temporar, fermierilor din domeniul producţiei primare de produse agricole şi reprezentând o subvenţie directă, per hectar şi unitate vită mare. Prin această notificare, autorităţile române au demonstrat că fermierii români din toate sectoarele agricole se confruntă cu o lipsă acută de capital (în condiţiile creşterii constante de preţuri la inputuri), exploataţiile cele mai afectate fiind cele care au investit şi aplică tehnologii agrotehnice mecanizate, în scopul obţinerii de produse agricole primare destinate comercializării. Acestea se regăsesc atât în sectorul vegetal, horticol, cât şi zootehnic.

Comisia Europeană a autorizat, joi, 20 aprilie, o schemă temporară pentru acordarea ajutoarelor de 15.000 euro pentru fermierii din întreaga țară. În prezent, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale aşteaptă finalizarea procedurii instituţionale comunitare pentru primirea Deciziei Comisiei Europene de aprobare a schemei de ajutor temporar, având alocate resurse financiare pentru punerea în aplicare a acesteia. Conform prevederilor comunitare, ajutorul se va acorda până la finalul anului 2011.

Comentarii

comentarii