Acasă Actualitate Fermierii şi Valeriu Tabără au îngropat securea

Fermierii şi Valeriu Tabără au îngropat securea

DISTRIBUIȚI

Până după sărbătorile de iarnă
“I-am mai dat pace ministrului. Trebuie să-i dai şansa unui om”, a spus Viorel Matei, preşedintele FNPAR

Fermierii din Timiş şi din întreaga ţară din cadrul Federaţiei Naţionale a Producătorilor Agricoli din România (FNPAR), preşedinte Viorel Matei, alături de sindicatele din agricultură şi asociaţiile profesionale au convenit, în urma unei întâlniri cu Valeriu Tabără, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, de săptămâna trecută, să îngroape securea războiului, până după sărbătorile de iarnă.

Taxarea terenurilor agricole nelucrate

“Poate 40% dintre problemele prezentate au fost rezolvate şi credem că prin dialog vom putea să ducem la bun sfârşit unele dintre revendicările noastre. Până după sărbători am îngropat securea războiului. I-am mai dat pace ministrului. Trebuie să-i dai şansa unui om. Nu poţi rezolva problemele fermierilor numai prin luptă de stradă, ci e nevoie şi de inteligenţa de a dialoga”, a declarat Viorel Matei.  FNPAR a organizat întâlnirea pentru a discuta despre revendicările fermierilor şi posibilele soluţii la situaţiile cu care se confruntă. Pe durata întâlnirii s-au analizat probleme referitoare la reducerea evaziunii fiscale în domeniul agricol, dezvoltarea zootehniei la nivel naţional, îmbunătăţirea sistemului de irigaţii, taxarea terenurilor agricole nelucrate, proiecte legislative necesare pentru o agricultură competitivă.
De asemenea, au mai fost aduse în discuţie subiecte privind legea camerelor agricole, sprijinirea depozitării producţiei agricole şi cooperarea cu asociaţiile profesionale din domeniul agriculturii.

Subvenţia pe hectar, 130 euro

Una dintre cele mai grave chestiuni o reprezintă terenurile nelucrate. Numai în Timiş sunt peste 50 de mii de hectare, iar la nivel naţional, 3 milioane. Cu toate acestea, proprietarii sau arendaşii primesc subvenţiile de la statul român şi de la Uniunea Europeană pe aceste pământuri lăsate în paragină. “E nevoie de vonţă politică pentru a fi exclusă nemunca de la aceste plăţi. Până acum nu s-a făcut nimic”, a spus Matei. În urma întâlnirii s-a convenit că subvenţia pe hectar să ajungă la 130 euro, deşi fermierii au cerut 160 euro. 85 euro de la UE, restul de la buget.
Totodată, ambele părţi prezente la discuţii au fost de acord asupra faptului că este necesară întărirea controlului în teren pentru ca, în timp, să fie excluse de la plata subvenţiilor terenurile care nu sunt întreţinute. Fermierii au mai cerut şi poziţia guvernului României vis a vis de organismele modificate genetic.

Comentarii

comentarii