Acasă Actualitate Fermierii români pot lăsa animalele moarte pe câmp

Fermierii români pot lăsa animalele moarte pe câmp

DISTRIBUIȚI

Parlamentul European a decis:
Societatea Ornitologică Română (SOR) salută votul de săptămâna trecută din Parlamentul European de modificare a legii care interzicea fermierilor să lase animalele moarte pe câmp, o sursă fundamentală de hrană pentru vulturi. Vulturii, cunoscuţi sanitari ai naturii, sunt capabili să cureţe o vacă moartă sau o carcasă de oaie în câteva ore, înainte ca acestea să poată deveni focar de infecţie.
Obligativitatea (datorată reglementărilor UE, 1774/2002) de îndepărtare imediată a vitelor moarte de pe câmp şi de incinerare a lor (de teama răspândirii unor boli), a dus la scăderea semnificativă a numărului vulturilor din Europa.
De această modificare vor beneficia şi alte specii necrofage de păsări şi mamifere, cum sunt urşii sau lupii. În acelaşi timp fermierii vor avea mai puţină bătaie de cap, sarcina de curăţare fiind îndeplinită în mod natural de vulturi.
Membrii Parlamentului European care au susţinut aceste modificări ale reglementărilor sanitare ale UE în scopul conservării vulturilor sunt Chris Davies (Marea Britanie), Sattu Hassi (Finlanda), Jens Holm şi Asa Westlund (Suedia).
Deşi acest vot reprezintă o mare realizare din punctul de vedere al conservării speciilor, mingea este în terenul guvernelor fiecărui stat membru, care vor trebui să implementeze această modificare, pentru a avea efectele scontate în beneficiul populaţiilor de vulturi din Europa.
“În urmă cu 80 de ani hoitarul, vulturul sur, vulturul negru sau zăganul erau prezenţi şi în România. Vânătoarea şi reglementările sanitare şi de utilizare a otrăvurilor pentru combaterea carnivorelor mari au dus însă la dispariţia acestor magnifice păsări din fauna României.
Aplicarea acestei noi reglementări ar putea contribui semnificativ la reîntoarcerea lor”, a precizat Alida Barbu, communication officer, SOR.

Comentarii

comentarii