Acasă Actualitate Fermierii străini din Timiş nu văd cu ochi buni liberalizarea pieţei terenurilor...

Fermierii străini din Timiş nu văd cu ochi buni liberalizarea pieţei terenurilor agricole

DISTRIBUIȚI

În judeţul Timiş, aproximativ 35% din terenul agricol este deţinut şi lucrat de către străini, îndeosebi în arendă. Cei mai mulţi sunt francezi, italieni şi germani, dar sunt şi mulţi arabi (aproximativ 10%). Întrucât statul român se teme că ei ne vor acapara terenurile agricole, de la 31 decembrie 2013, când se va liberaliza cumpărarea pământului, va impune măsuri pentru reducerea suprafeţelor agricole cumpărate. 

În Timiş, suprafaţa agricolă este de 500.000 de hectare.

“Nu poţi avea încredere în legislaţie!”

Fermierii străini din Timiş nu sunt încântaţi de liberalizarea acestei pieţe, din cauza instabilităţii sistemului legislativ din România. “Aici, legislaţia este foarte schimbătoare şi nu poţi avea încredere. Într-un an se dă o lege, apoi după doi-trei ani apare alta, care o schimbă pe prima şi există pericolul să îţi dea peste cap toate afacerile. Pe o firmă sunt investiţii foarte mari şi nu vreau să risc. Aici, la voi, este foarte complicat, e foarte mare birocraţia şi neîncrederea în sistem”, a declarat David Richard (foto), născut în Normandia, Franţa, şi de trei ani fermier în Liebling, judeţul Timiş, unde lucrează 150 de hectare.

133.000 de hectare date străinilor, în 2011, în Timiş

Numărul de hectare stăpânit de cetăţenii străini s-a dublat numai într-un an, în Timiş. Dacă în anul 2010, străinii deţineau peste 62.000 ha de teren agricol, în 2011 s-a ajuns la peste 133.000 ha. Liberalizarea pieţei terenurilor agricole nu este privită cu ochi buni nici de autorităţile din Timiş. “Eu sunt de părere că pământurile nu trebuie înstrăinate definitiv cetăţenilor străini, fiindcă atunci politicile agricole ale  Ministerului Agriculturii sunt mult mai greu de implementat şi impus pe proprietatea lor. Nu poţi să îi dai pământ nici pe termen scurt spre folosinţă unui fermier care vrea să practice o agricultură durabilă şi de calitate şi să facă investiţii financiare serioase. Atunci, ca să îl stimulezi, trebuie să îi dai terenul pe un timp îndelungat, de zeci de ani. El nu va băga bani dacă ştie că e proprietar pe un an-doi. Eu zic că ar trebui realizată concesionarea pe un număr limitat de ani, în funcţie de ceea ce omul doreşte să facă”, a declarat prof. Doru Petanec, directorul Direcţiei Agricole Judeţene Timiş. Pentru a fi controlată şi restrânsă vânzarea terenurilor, Ministerul Agriculturii va  înfiinţa o structură birocratică pregătită în mod special, care va acorda sau nu autorizaţia persoanelor fizice din alte ţări să cumpere pământ în România. La nivel naţional, 800.000 de hectare de teren agricol sunt lucrate de cetăţeni străini. Conform Tratatului de Aderare a României la Uniunea Europeană, ţara noastră este obligată să deschidă piaţa terenurilor agricole de la 1 ianurie 2014.

Comentarii

comentarii