Acasă Actualitate Festival de Gastronomie Artizanală, în Parcul Rozelor, și “Cu bicicleta la Uzina...

Festival de Gastronomie Artizanală, în Parcul Rozelor, și “Cu bicicleta la Uzina de apă!”

DISTRIBUIȚI

Festivalul de Gastronomie Artizanală va avea loc în perioada 23 – 25 septembrie, în Parcul Rozelor din Timișoara, un toți cei prezenți vor putea să se delecteze cu cele mai delicioase preparate culinare făcute pe loc, în fața consumatorului.

Evenimentul va coincide în 24 septembrie cu o actiunea intitulată Cu bicicleta la Uzina de apă. Plecarea se va realiza din Parcul Rozelor, de la Punctul de informare LA PAS, asociația inițiatoare a Festivalului de Gastronomie Artizanală.

Cine prepară mâncare?  Mâncurry, GreenAware, Suppa Bar, TUMA Mobile Food, Bucataria Lui Paul, Plăcinte tradiționale cu scrob, Clatite La Tigaie.

Ce se va bea? Nu s-a mers prea departe, #madeinBanat: FruitTruck Casa Despi, Double Drop Crew Brewery, OneTwo, Bereta Brewing Co., Brauhaus Sincu, Viniera by Domeniile Sescu. Nu lipsește nici Reciproc, care prepară cafea din comerțul echitabil și ne răsfață (așa cum ne-au obișnuit) cu o selecție faină de vinuri.

Apă? Aici vă dăm o informație în premieră, în cadrul Festivalului La Pas nu vei putea cumpăra apă, ci accesul la apă potabilă va fi liber pentru toată lumea. Mai multe despre acest subiect, în curând.

Cine sunt artizanii La Pas? Au acceptat invitația: Asociatia Curtea Culorilor, Prospero Delicii, Rawckers, LaBiscuiterie, miere de la Cornel Cristian Ciobanas, Bunătăți Hunedorene Din Ținuturi Pădurene, konservaria.ro, Damaris Natural, Allu , Ferma Wagner Arad, LUN Design, ABRU , Atelierul Codrului, Ludic, Lemnuci, KikoDar, Gruni, Doda Natural, OCRU, ONEshirt, OilRight, Ateliere Fara Frontiere, Kenosis Design, Magazen.

 

Ce putem degusta la festival?

Nici n-o să știi de unde “te lovește” o degustare. Artizanii de hrană din cadrul târgului  au pregătit degustări spontane. Altele? Ciocolată din comerțul echitabil oferită de Pronat, pâine artizanală de la Prospero Delicii, Borș ucrainean.

“Îți spunem de pe acum că nu ai cum să lipsești de la  Atelierul dansant de gătit creativ, pregătit de Stricescu Tudor de la Slow Food Timișoara și multe altele, pe care le găsești în programul nostru, pe website https://la-pas.cries.ro/program-la-pas-festival-de-gastronomie-artizanala-2022/ “, susțin organizatorii.

Proiectul face parte din Programul Cultural “Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii” și este finanțat de Municipiul Timișoara, prin Centrul de Proiecte Timișoara. Producător: CRIES – Centrul de Resurse pentru Inițiative Etice & Solidare

Parteneri: Comisia Naţională a României pentru UNESCO, Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă, Secretariatul General al Guvernului – SGG, Punctul de contact pentru Programul Cetățeni, Egalitate, Drepturi și Valori, Unitatea de Management a Proiectului – UMP, Ministerul Culturii, Tradiții Creative, ASAT – Asociația pentru Susținerea Agriculturii Țărănești, Asociația Alimenterra, Reciproc, Asociația INTERSECT, Asociația REPER21, Asociația pentru Promovarea și Dezvoltarea Turismului în Timiș, Fundația Județeană pentru Tineret Timiș FITT Timisoara, Aquatim S.A., Fundația Aquatim, Asociatia SNK, Editura Seneca Lucius Annaeus, Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis, Centrul pentru Inovare și Dezvoltare Sustenabilă, Asociația Ateliere Fara Frontiere, Casa Calfelor Kolping Timisoara, Asociația LOGS Grup de Inițiative Sociale, Asociația Generatii pentru Generatii, Act for Tomorrow, Asociatia de Dezvoltare Intercomunitara Deseuri Timis.

Parteneri internaționali: Fekete Sereg, Largo Residências, Ripess Europe, Solidarius Italia, UFISC

Produsele LA PAS sunt propuse de: Asociatia Curtea Culorilor, Casa Despi, OilRight, OneTwo, Prospero Delicii, Asociatia Zarand. Autor poezia LA PAS: Doru Arăzan jr. Ciocolată Fair Trade oferită de Pronat.

Cu bicicleta la Uzina de apă

Timișorenii sunt invitați, în 24 septembrie de la ora 10.00, la o pedalare până la vechea uzină de apă, din Ciarda Roșie, cunoscută timișorenilor ca „uzina de la Urseni”.

“Odată ajunși acolo, vom descoperi, printre maiestuoșii platani, unul dintre cele mai bine ascunse „secrete” ale Timișoarei – un ansamblu de frumoase clădiri de patrimoniu industrial, în stil Secession industrial.

Veți bea cea mai rece apă din Timișoara și veți afla detalii inedite legate de prima uzină de apă a orașului, un exemplu de exploatare sustenabilă a resurselor, de acum mai bine de o sută de ani”, susțin organizatorii.

O atracție suplimentară o constituie cele două expoziții de arhitectură, dedicate curentului Art Nouveau, găzduite de uzină, până în luna noiembrie.

Plecarea se va realiza din Parcul Rozelor, de la Punctul de informare LA PAS. Participanții vor fi însoțiți de un voluntar, împreună cu care vor face deplasarea până la Uzina de apă. Participanții se vor deplasa cu bicicleta proprie.

Participarea este gratuită și se face pe bază de înscriere pe formular https://forms.gle/KkvDsyZi54GGTRyk6

Atelierul este organizat în parteneriat cu Aquatim S.A. și Fundația Aquatim.

Atelier cuprins în cadrul Festivalului LA PAS: Festival de gastronomie artizanală. Acesta reprezintă un prilej de celebrare a producției și consumului sustenabil, aducând împreună artizani, consumatori și organizații care pledează pentru un model de dezvoltare durabilă.

Programul LA PAS/Slowing Down (https://la-pas.cries.ro/) face parte din Programul Cultural „Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii” și este finanțat de către Municipiul Timișoara, prin Centrul de Proiecte.

 

Mare concert

Mădălina Pavăl și Alexei Țurcan (acordeon, chitară) urcă pe scena din Parcul Rozelor alături de Lucian Naste (chitară), Alex Corlan (bas), Ioana Turcu (flaut), Diana Ciudin (vioară), Sarah Andreescu (vioară), Larisa Retegan (violă), Mihail Grigore (violoncel), Iacob Artin Panighiant (contrabas), Alice Hristodor (harpă) și Philip Goron (percuție) pentru un spectacol complex. Muzica lor explorează fuziunea groove-urilor moderne cu instrumentele clasice și tradiționale.

Mădălina Pavăl, tânăra solistă din Bucovina care a pus folclorul românesc pe ritmuri moderne, crede că în aceste vremuri în care trăim prea rapid avem nevoie să încetinim ritmul, să ne chestionăm rădăcinile. Absolventă de Conservator la București, Mădălina Pavăl face prin cântecele ei o fuziune între doina românească, hip-hop şi muzica clasică. Cântă cel mai mult despre natură, locul care o inspiră cel mai mult.

Mădălina a avut ocazia să strângă în jurul ei 11 muzicieni extrem de talentați care activează pe scena muzicii clasice în proiectul intitulat Mădălina Pavăl Live Orchestra, un demers atent curatoriat de producătorul și artistul Alexei Țurcan. Împreună au dat naștere pieselor de pe albumul ROIESC, un produs muzical care își dorește să repună în valoare tot ceea ce numim origini și rădăcini.

Mădălina Pavăl LIVE Orchestra, sâmbătă 24 septembrie, ora 21:00, Parcul Rozelor, Timișoara.

 

 

Comentarii

comentarii